Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se răzgândeşte miliardarul Niculae: Închid, vând, relochez, sau mai bine nu


Chiar dacă a închis temporar două din cele şase combinate chimice pe care le controlează, omul de afaceri Ioan Niculae – care deţine grupul de firme Interagro – vede un 2011 cu o creştere de circa 20% a cifrei de afaceri. Un an care pare să înceapă prost ar putea deveni un an bun pentru businessurile dezvoltate de Niculae.
„Închid toate fabricile de îngrăşăminte dacă Guvernul creşte preţul gazelor naturale“, „mut toate afacerile în Bulgaria“, „vând combinatele pe bucăţi şi vor pleca în Rusia“, „vor fi 7.000 de şomeri după ce voi închide combinatele chimice“ – acestea sunt câteva din declaraţiile pe care omul de afaceri Ioan Niculae le repetă aproape în fiecare iarnă, când fie este întreruptă furnizarea gazelor naturale către cele şase combinate chimice pe care le controlează, fie guvernanţii discută despre creşterea preţului gazelor naturale (sau în acest an liberalizarea). O atitudine firească, dacă este să luăm în calcul faptul că afacerile din domeniul chimic ale lui Niculae sunt dependente în cea mai mare măsură de furnizarea şi preţul gazelor naturale.

Ca o paranteză, trebuie precizat că 70–80% din cheltuielile materiale ale producătorilor de îngrăşăminte chimice reprezintă achiziţia de gaze naturale – acestea fiind nu un combustibil, ca în alte procese de producţie, ci o materie primă care este prelucrată şi transformată în îngrăşăminte chimice.

Însă Ioan Niculae afirmă că nu doreşte nici să închidă, nici să plece în Bulgaria şi nici să vândă ruşilor sau altcuiva aproape toată industria chimică românească. Asta pentru că, în afară de companiile sale, pe piaţa locală mai există un singur alt producător de îngrăşăminte chimice, Azomureş Târgu‑Mureş. Nu doreşte să vândă sau să închidă – deşi de multe ori face declaraţii de acest gen în presă – dar asta nu înseamnă că nu este ofertat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Chiar săptămâna trecută am primit o ofertă din Pakistan pentru relocarea fabricilor, însă nu mă interesează acum aşa ceva“, susţine omul de afaceri. Strategie complet diferită faţă de ce se întâmpla în 2009, când Ioan Niculae spunea că vrea să vândă tot, să scape de industria chimică şi să se concentreze pe agricultură. Acum, cel care a construit imperiul Interagro – care pe lângă cele şase combinate chimice are activităţi în agricultură şi industria alimentară, turism şi sport (deţine clubul de fotbal Astra Ploieşti) – pare să se concentreze tot mai mult pe producţia de îngrăşăminte chimice. „Contextul internaţional ar putea salva această industrie“, spune omul de afaceri.

Un context internaţional în care se pune tot mai mult accent pe producţia de alimente, iar astfel industriile conexe, de sprijin ale agriculturii, cum ar fi cea în care activează Ioan Niculae, sunt la mare căutare. De exemplu, asociaţia producătorilor de îngrăşăminte chimice, International Fertilizer Industry Association (IFA), estimează o creştere a consumului mondial de fertilizatori până aproape de 200 de milioane de tone în 2014, faţă de nici 150 milioane de tone în 2009. „Creşterea va fi impusă de nevoia de a asigura securitatea alimentară a planetei pe fondul creşterii populaţiei globale“, se arată într‑un studiu al IFA publicat în decembrie 2010 pe site‑ul asociaţiei.

Citeste mai mult in Money Express
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016