Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce s-au scumpit cartofii in luna mai?

In ultimele luni, pretul cartofilor a fost in crestere si va fi in continuare. Potrivit INS, pretul cartofilor a crescut in luna mai cu 20 % comparativ cu luna aprilie si cu 40 % comparativ cu decembrie 2012.


Presedintele Asociatiei Producatorilor de Cartofi din Brasov, Ion Benea, a intuit patru cauze principale carora li se datoreaza aceasta scumpire.
In primul rand, aparitia cartofului nou, care intotdeauna este mai scump, „Pana in luna mai, noi am vandut cartofi din productia de anul trecut, cartofi vechi. Luna aceasta deja a aparut cartoful nou pe piata. Fiind o trufanda, cartoful nou este intotdeuna mai scump”, afirma presedintele APCB. In al doilea rand, reducerea concurentei din exterior, „Spre deosebire de anul trecut, cand concurenta din exterior era foarte mare pentru cartoful nou, anul acesta se pare ca aceasta s-a redus si vindem la un pret mai bun. Nordul Africii nu mai are productii deosebite, in timp ce in partea de vest si nord, tari ca Olanda, Germania, Polonia inca nu au scos productia noua, deoarece au avut parte de foarte multe precipitatii si nu au putut sa planteze din timp”, sustine Benea. In plus, exista sanse mari de export a productiei de cartofi timpurii, ceea ce duce la restrangerea ofertei pe piata, si implicit la cresterea pretului. In al treilea rand, reducerea masiva a suprafetei cultivate cu cartofi, si in ultimul rand au crescut costurile producatorilor, incepand de la motorina, si continuand cu ingrasamintele si pesticidele.
 
In opinia presedintelui Societatii Nationale a Pomicultorilor din Romania, Ilarie Isac,  majorarea pretului cartofului s-ar datora intarzierii recoltei din tara, dar acesta mentioneaza ca in perioada urmatoare pretul cartofilor si al fructelor, care si acestea au suferit cresteri de pret, se vor stabiliza.
In sectorul fructelor, preturile s-au majorat in luna mai cu aproximativ 11% fata de luna precedenta. 
„In primavara a fost foarte racoros, au fost ploi, dupa care a venit timpul secetos. Vegetatia a fost intarziata si nu exista o oferta foarte acentuata pe piata la ora aceasta. Insa vremea se stabilizeaza si vor incepe sa vina productiile din urma. Eu consider ca preturile nu mai cresc, ci, din contra, vor incepe sa se stabilizeze si o vor lua in jos”, relateaza Ilarie Isac.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h







Sursa foto: www.sxc.hu

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016