Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

De Sarbatori, oferta bogata de alimente cu aditivi si chimicale

de-sarbatori-oferta-bogata-de-alimente-cu-aditivi-si-chimicale

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a identificat 101 aditivi alimentari nocivi pentru sanatate in alimentele specifice, comercializate zilele acestea in marile magazine.



In marea lor majoritate, romanii prefera sa puna pe masa de Craciun produse traditionale, preparate „in casa”, avand ca ingredient principal carnea porcului crescut si sacrificat in batatura, sau, dupa caz, cumparat gata taiat din targ.

Unii prefera insa sa cumpera de la magazin produsele traditionale gata preparate, fie din lipsa de timp, fie din comoditate. Si in cazul celor care prefera sa isi prepare produsele pentru masa de Craciun in casa, un drum la magazin este de neevitat fiind nevoie si de alte ingrediente necesare pentru a pune totul la punct.

Inn aceasta perioada vanzarile marilor magazine cresc, iar oamenii grabiti, tind sa nu mai acorde foarte mare importanta calitatii produselor, evitand sa mai studieze etichetele acestora inainte de a le pune in cos.

Au facut-o in schimb specialistii din cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, care au dat o raita prin marile magazine si au achizitionat mai multe produse alimentare specifice Craciunului, pentru a efectua un studiu in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte nedorite asupra sanatatii consumatorilor.
 
Produsele au fost achizitionate in prima parte a lunii si au inclus carne tocata, carnati, caltabosi, slanina si alte produse din carne similare care se pun pe masa de Craciun, carora li s-au adaugat baututri racoritoare, cascaval, maioneza, condimente unt etc.

Specialistii au trecut apoi la studierea fiecarui produs in parte pentru a-i stabili continutul in functie de specificatiile existente pe etichete si astfel au descoperit nu mai putin de 101 aditivi alimentari, dintre care unii pot provoca probleme grave de sanatate.

Dintre acestia amintim nitritul de sodiu, dioxidul de sulf, caragenanul, monoglutamatul de sodiu, acidul citric si zaharina, compusi chimici ce poarta denumirea generica de E-uri si al caror consum nu este foarte recomandat.
 
Pe langa aceste alimente incarcate de aditivi, reprezentantii APC au descoperit si alte neregului. In acest sens, Costel Stanciu, presedintele asociatiei, a declarat ca „multe produse alimentare pe baza de carne vandute in aceasta perioada nu sunt etichetate corespunzator sau nu contin ingredientele specifice denumirii traditionale a alimentelor consumate la masa de Craciun. Astfel, consumatorii sunt informati gresit despre preparatele din carne pe care le cumpara. Pentru a lua decizia de cumparare a produselor din carne, consumatorii nu au alta optiune decat aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se asteapta ca eticheta sa reflecte cu exactitate continutul si calitatea produsului, lucru care nu se intampla in cele mai multe situatii. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practica obisnuita din partea producatorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie sa evite alimentele cu aditivi, deoarece creeaza mari probleme de sanatate pe termen lung. Acestia au numai un rol tehnologic, adica acopera calitatea scazuta a ingredientelor principale din compozitia produselor alimentare, creand perceptii false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospetimea, culoarea, gustul si aroma”.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

De Sarbatori, oferta bogata de alimente cu aditivi si chimicale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Taiere cires

Intrebare: cand se poate face taierea la cires pentru stoparea cresterii in inaltime

Raspuns: Buna seara, aceasta taiere se face in livezile semiintensive in anul al patrulea sau al cincilea. Ap... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii


gelu ivan 2015-12-25 17:40:58

Dragă Maria, din cei 101 aditivi nocivi tu îmi povestești doar de șase?? Aștept am o lista puțin mai amplă!!! În rest îți urez sărbători fericite cu cât mai puține E-uri!

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
mihai spune: În martie 2016 prețul către abatoare a fost și de 3.3 lei fără tva. tineret am vândut cu minim 250 lei în perioada 2014-2016. De la 25 kg se consuma intr-o ferma cu tehnologie super în jur...
23-Ian-2017 16:31:09
Raspunde la intrebare
Nicky spune: Ce sa mai spun de mine ca am picat la control..s-au incheiat controalele si 0 lei jn cont!! Noua cand ne vor da banii??? Transa 1 transa 2??? Cand?
23-Ian-2017 14:32:31
Raspunde la intrebare
Ioana spune: Nati mai vb la Apia ce mai spun
23-Ian-2017 13:09:10
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Proces prin care combate evaporarea si cresterea buruienilor de origine vegetala sau minerala, astfe ...

Proces natural sau provocat de inlaturare a frunzelor unor plante de cultura ajunse la maturitate, p ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura