Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De unde ia Guvernul 200 milioane de euro pentru secetă?


Producătorii agricoli afirmă că Guvernul ar trebui să pună deoparte peste 200 mil. euro, aproximativ 10% din bugetul Agriculturii pe acest an, pentru a plăti despăgubiri pentru calamităţi la secetă în acest an, în condiţiile în care fenomenul a afectat peste un milion de hectare de teren, scrie Business Standard. Reprezentanţii agricultorilor susţin că vor avea, spre finele săptămânii, o întâlnire cu oficiali ai Ministerului Agriculturii şi cu cei ai Finanţelor, nefiind exclusă luarea unei decizii privind hotărârea care ar reglementa această situaţie.

“Spre sfârşitul săptămânii, vom avea o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cu cei ai Finanţelor Publice, până atunci vom avea şi date din teritoriu. S-a întârziat pentru că cei de la Finanţe au cerut să aşteptăm să vedem cum au fost afectate şi culturile de toamnă’’, a declarat pentru Business Standard Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

El spune că despăgubirile ar putea ajunge la agricultori în trimestrul al patrulea, aşa cum s-a întâmplat şi în alţi ani, condiţia fiind ca aceştia să fie asiguraţi la societăţile de profil. La momentul actual, circa 60% din suprafeţele lucrate sunt asigurate, apreciază Matei, care adaugă faptul că seceta a afectat peste 1 mil. ha, calamitate în proporţii diferite, fiind înregistrate pierderi la culturi de grâu, orz, rapiţă, porumb, floarea-soarelui.

Pe de altă parte, Mihai George Leca, director executiv al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania (LAPAR), afirmă că suprafeţele afectate de secetă depăşesc 2 mil. ha, culturile fiind calamitate în grade diferite, mergând de la 30% până la 100%, doar aproximativ 45% dintre acestea fiind asigurate. Cele mai afectate judeţe au fost Dolj, Călăraşi, Timiş, cu suprafeţe de 200.000 ha fiecare, este de părere reprezentantul LAPAR. Modul de calcul al despăgubirilor care se acordă agricultorilor este destul de complicat, dar, în orice caz, ele nu depăşesc 70% din daunele produse de secetă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Business Standard
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016