Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dilema primăverii 2011: Floarea soarelui, mai rentabilă decât rapiţa?


Infiintarea unei noi culturi agricole este asociata intodeauna cu un cost. In multe zone ale tarii a fost o perioada lipsita de precipitatii in toamna si a fost dificil pentru rapita sa germineze si sa se dezvolte. Desigur, exista culturi bine dezvoltate, dar sunt si cazuri unde fermierii trebuie sa decida daca merita rapita merita pastrata in asolament sau daca trebuie inlocuita.

Pentru aceasta discutie este nevoie de calcule si de unele previziuni. Pentru a va oferi o sursa de inspiratie, consultantii AgroAdvice au facut cateva evaluari si calcule.



Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Productia Productia de rapita depinde de marimea plantelor si numarul de plante pe mp. Productia de la campurile cu plante bine dezvoltate este mult mai sigura decat productia de la plantele mai putin dezvoltate. Aceasta este mai usor influentata de catre conditiile din timpul sezonului de crestere din primavara si vara decat productia plantelor mai mari. Asta inseamna ca nivelul de productivitate de pe campurile cu plante mici/slabe este instabil si poate varia foarte mult. Productiile din tabelele atasate in document reprezinta previziunile medii in conditiile unui an normal in sezonul de crestere.

Preturi In momentul de fata atat pretul la rapita cat si cel la floarea soarelui este ridicat, iar conform previziunilor analistilor acesta se va mentine la acelasi nivel, pe Matiff (desigur, intotdeauna exista un risc). Rapita si floarea soarelui sunt cultivate in special pentru ulei, iar uleiul de rapita poate fi inlocuit in anumite industrii cu uleiul de floare si viceversa. In mod normal preturile la floarea soarelui si rapita sunt in stransa legatura.

Fertilizarea Majoritatea culturilor de rapita le-au fost administrate doze de fosfor si azot inca din toamna. In primavara trebuie sa se faca fertilizarea cu azot si doar in anumite cazuri cu sulf. Cea mai mare cantitate de ingrasamant se foloseste pe campurile unde este asteptata o productia mare. Daca floarea-soarelui va inlocui rapita inainte de efectuarea fertilizarii din primavara, un supliment de ingrasaminte trebuie aplicat acolo unde se doresc productii ridicate.

Combaterea buruienilor In culturile slab dezvoltate trebuie pus accent mai mult pe combaterea buruienilor decat in culturile bine dezvoltate. Cea mai eficienta combatere a buruienilor o reprezinta o cultura bine dezvoltata.

Samanta si semanatul la floarea-soarelui Sunt necesare seminte certificate de floarea-soarelui iar pretul pe care l-am completat este de 55 de euro/ha. Inainte de semanat trebuie facuta o lucrare a solului. Pretul folosit in tabelul din document este putin mai mare decat pretul pe motorina, care reprezinta minimul, si ramane de discutat daca il vom face sau nu mai mare. Pretul de semanat la floarea soarelui se gaseste in document. Si acest pret este putin mai mare decat costul pe motorina folosita.

Subventiile Acestea sunt la fel pentru toate culturile si nu sunt corelate cu productia fiecarei culturi.

Marja ce trebuie luata in considerare In ceea ce priveste calculele si previziunile de mai sus putem concluziona:

  • In cazul plantelor bine dezvoltate: daca avem mai mult de 20 plante pe m2 cultura se pastreaza, daca sunt mai putine depinde acum de productia de rapita asteptata.
  • In cazul plantelor slab dezvoltate: daca avem mai putin de 25 de plante pe m2 rapita trebuie inlocuita cu floarea-soarelui. Daca sunt 40 plante/ m2 decizia se ia in functie de productia ce vrem sa o realizam la floarea-soarelui. Daca sunt 50 de plante pe m2 ce vor rezista atunci cultura trebuie pastrata.

Este recomandat sa faceti calculele pentru marja in functiile de situatia, conditiile din ferma dumneavoastra si apoi sa decideti daca rapita trebuie sau nu inlocuita.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016