Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Europa este cea mai mare şi mai dezvoltată piaţă ecologică, însumând peste 50% din consumul global


Potrivit datelor consultanţilor de monitorizare ecologică, citate de asociatia Bio Romania, Europa este cea mai mare şi mai dezvoltată piaţă ecologică, însumând peste 50% din consumul global. Rata anuală de creştere a sectorului în Europa a fost de 15%, depăşind cu 4 ori rata de creştere a sectorului de alimente tradiţionale.
Anumite ţări Est Europene au acum de două ori mai mult teren agricol destinat agriculturii ecologice, cum ar fi cazul ţărilor din Europa de Vest. De asemenea experţii prezic un viitor luminos industriei din ţările fostului bloc comunist.

Christof Arndt, coordonator de proiect la EkoConnect Dresden (grup non – profit), care promovează agricultura ecologică din Europa de Est, a spus IPS (agenţie străină de presă) următoarele: „Ultimii ani au văzut o dezvoltare uriaşă în domeniul agriculturii ecologice, producţiei alimentare ecologice şi a consumului în Europa de Est; piaţa se dezvoltă foarte repede – în pofida crizei economice”.

În Europa de Est sub comunism, majoritatea producţiei agricole a fost colectivizată şi controlată de stat. În momentul căderii regimurilor, câţiva fermieri au început să ofere produse ecologice. Aceştia au fost văzuţi iniţial ca şi o curiozitate de mulţi consumatori, alimentele ecologice fiind disponibile în masă într-un ritm destul de încet. Însă în ultimul deceniu, mai multe ferme şi pieţe de desfacere au fost create, consumul de produse ecologice crescând exponenţial.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

În Bulgaria, numărul terenurilor agricole destinate agriculturii ecologice a crescut de 27 de ori între anii 2002 şi 2007, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii Bulgar. În Polonia existau 14.900 de ferme ecologice înregistrate în 2008 – cu 300 mai multe decât în 1996.

Potrivit statisticilor de la agenţia Uniunii Europene „Eurostat”, între anii 2007 şi 2008, a doua, a treia şi a patra cele mai mari creşteri în suma totală a terenurilor utilizate pentru agricultura ecologică în UE au fost înregistrate în Bulgaria (+22%), Slovacia (+ 19 %), şi Ungaria (+ 15%). În perioada cuprinsă între 2005 şi 2008, cele mai mari creşteri au fost găsite în Polonia (+ 94%) şi Lituania (+ 89%).

Oficiile de monitorizare a industriilor din ţările individuale au raportat de asemenea creşteri mari în consumul alimentelor ecologice de-a lungul regiunii Est Europene în ultimii ani.

Experţii spun că expansiunea fermelor ecologice, a producţiei şi a consumului de alimente ecologice au fost influenţate de subvenţiile introduse de guverne de-a lungul ultimului deceniu, în combinaţie cu faptul că oamenii au devenit mai informaţi în privinţa produselor ecologice, modificându-şi în consecinţă dietele.

Producţia alimentară şi agricultura planificată comuniste au contribuit la diete naţionale regionale, bazându-se pe alimente bogate în grăsimi, sărace în legume, scopul acestora fiind de a sătura nu de a fi sănătoase. Atunci când a căzut comunismul, dietele au început să se îmbunătăţească încet pe măsură ce obiceiurile alimentare s-au schimbat. Odată cu răspândirea informaţiilor despre beneficiile unei alimentaţii sănătoase, generaţiile mai tinere sunt acum dornice de a încerca produsele ecologice.

Consumatorii din ziua de astăzi sunt foarte informaţi despre produsele ecologice şi vor să fie siguri de alimentele cu care se hrănesc.

Totuşi, industria ecologică din regiune ca un întreg rămâne mică în comparaţie cu cea din Vest. Potrivit Oficiului de Monitorizare Ecologică din Londra, în 2007, în timp ce vânzările din alimente bio şi băuturi la nivel european au atins 20 de miliarde de euro, Europa de Est a însumat doar 60 de milioane de euro din această sumă.

Experţii spun că preţul destul de mare al produselor bio menţin consumul în regiune la una dintre cele mai mici cote din Uniunea Europeană, însă specialiştii din industrie spun că preţurile mari se datorează unei lipse a facilităţilor de a procesa produsul finit, însemnând că mulţi producători Est Europeni ajung să exporte cantităţi mari de materie primă în Europa de Vest pentru a fi procesată. Apoi mare parte din acestea ajung să fie vândute ca şi produse finite în Europa de Vest, cum ar fi pachetele cu biscuiţi sau produse lactate, însă o anumită cantitate este trimisă înapoi în Europa de Est pentru a fi vândută – un proces destul de costisitor şi chiar s-ar putea spune dăunător mediului înconjurător.

Rata de creştere în consumul produselor ecologice a scăzut în timpul recesiunii globale, însă grupurile ecologice îşi menţin pierderile la un nivel scăzut şi temporar şi se aşteaptă la o reîntoarcere către dezvoltarea rapidă odată cu sfârşitul recesiunii.

Ministerul Ceh al Agriculturii a spus că luna trecută aproape 10% din terenul agricol din ţară a fost dat în folosinţa agriculturii ecologice, de două ori mai mult decât în Germania, potrivit EkoConnect. Numărul fermelor ecologice cehe a crescut la 2700 la finele lui 2009 – o creştere cu 50% faţă de 2008 iar consumul produselor bio a crescut cu 40%.

Despre asociatia BioRomania

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologica – “BIO România” este o persoană juridică română de drept privat, fără scop lucrativ, neguvernamentală şi apolitică, independentă este constituita in septembrie 2008 în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000.
Asociatia BIO ROMANIA este constituita de 18 asociaţii, cooperative, societăţi comerciale şi producători individuali de produse ecologice si se doreste a fi un for care va milita pentru dezvoltarea agriculturii ecologice şi promovarea consumului de alimente sănătoase.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016