Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Fermierii si producatorii trebuie sa ajunga la o intelegere pentru ca TVA la lapte sa fie redus

fermierii-si-producatorii-trebuie-sa-ajunga-la-o-intelegere-pentru-ca-tva-la-lapte-sa-fie-redus

Este anuntul facut de ministrul Finantelor, Darius Valcov, care a precizat ca cele doua categorii trebuie sa ajunga la un consens.



Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, aflat in dezbatere publica, cota standard de TVA urmeaza sa scada de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, pentru carne, legume, peste si fructe cota de TVA urmeaza sa fie redusa la 9%.
 
O reducere a TVA la 9% pentru lapte si produsele lactate va fi luata in considerare dupa ce fermierii si producatorii vor ajunge la un consens, a declarat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.

 „Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus in prima varianta a Codului Fiscal a fost acela ca fermierii nu au dorit acest lucru. Au sustinut producatorii un lucru si fermierii alt lucru. Se pare ca acum au ajuns la un consens sau incearca sa ajunga la un consens. Exista mai multe posibilitati si, in urmatoarea prezentare a Codului, dar si in dezbaterea din Parlament, dumnealor sa ajunga la un consens pentru ca, practic, din alimentele de baza doar laptele a fost scos pe acest singur considerent”, a explicat Valcov.
 
Intrebat care va fi impactul bugetar daca TVA se va reduce si in cazul laptelui, ministrul Finantelor a precizat ca acesta nu va fi unul foarte mare.
 
„Impactul bugetar nu este foarte mare, dar nu vrem sa cream in piata aceste dezechilibre si contre intre diferiti actori. In momentul in care vom avea un consens, asa cum am avut la carne si celelalte produse, vom lua in considerare aceasta propunere. Pana atunci, nu ar fi corect sa facem acest lucru”, a subliniat seful de la Finante
 
 Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a transmis, joi, o scrisoare catre ministerele Finantelor si Agriculturii, dar si la Parlament, in care solicita reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate, considerand discriminatorie scaderea taxei doar pentru unele alimente.

„Reducerea TVA la lapte si produse lactate va diminua comertul cu produse lactate nefiscalizate, va creste calitatea nutritiva si siguranta alimentara pe filiera laptelui, avand un beneficiu final semnificativ asupra cosului zilnic al consumatorului roman. Reafirmam pozitia noastra care pledeaza pentru un nivel scazut al TVA, de 9%, pentru lapte materie prima si produse lactate si eliminarea, prin acest mod, a oricarei discriminari intre alimente de baza si, implicit, intre consumatori, in conditiile in care fiecare dintre acestea trebuie sa isi gaseasca locul intr-o nutritie echilibrata si sa contribuie la starea de sanatate a populatiei”, a declarat presedintele APRIL, Dorin Cojocaru.
 
Intr-un comunicat remis ieri APRIL, ca reprezentant al industriei de procesare a laptelui, solicita completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% si la lapte crud, lapte pasteurizat, produse si subproduse lactate, precum si la derivatele acestora.
 
Prin ordin comun al ministrului Finantelor Publice si ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se prevad codurile NC ale produselor care se incadreaza in aceasta categorie.
 
De asemenea, asociatia patronala considera ca introducerea laptelui si a produselor lactate printre alimentele care vor beneficia de reducerea la 9% a cotei TVA va corecta o mare eroare ce s-ar putea reflecta negativ asupra viitorului industriei laptelui din Romania si al consumatorilor.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Fermierii si producatorii trebuie sa ajunga la o intelegere pentru ca TVA la lapte sa fie redus
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Reducerea aciditatii

Intrebare: Care este procentul de var pe care il pot adauga unui m3 de turba pentru a-i reduce aciditatea?

Raspuns: Pentru a reduce aciditatea se adauga 3 kg. var la 1 m3 de turba proaspata, iar in timpul pastrarii s... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
John Ahmed spune: Bună ziua, Căutați afaceri, consolidare, investiții în companii sau împrumuturi personale? Oferim toate tipurile de împrumuturi la dobânzi de 3% rata dobânzii. Dacă sunteți...
24 Mai 2017 06:50:51
Raspunde la intrebare
SITI AMINAH spune: Salut, numele meu este Siti Aminah din Indonezia, vă rog să sugerăm că toți cei de aici ar trebui să fie foarte atenți, deoarece există atât de mulți creditori falși de împrumuturi pe...
24 Mai 2017 02:21:14
Raspunde la intrebare
SITI AMINAH spune: Salut, numele meu este Siti Aminah din Indonezia, vă rog să sugerăm că toți cei de aici ar trebui să fie foarte atenți, deoarece există atât de mulți creditori falși de împrumuturi pe...
23 Mai 2017 22:59:08
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Planta aromatica bienala cu tulpina de 60-100 cm ramificata. Fructifica numai in al doilea an de veg ...

Stratul extern al scoartei copacilor batrani care este format din tesuturi moarte. In timp acestea s ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura