Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Finantari de 240 de milioane de euro din bani europeni, pentru sectorul vitivinicol

finantari-de-240-de-milioane-de-euro-din-bani-europeni-pentru-sectorul-vitivinicol

Banii ar putea fi accesati in perioada 2019-2023, pentru pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei.


Sectorul vitivinicol din Romania ar putea beneficia de fonduri europene de aproape 240 de milioane de euro, in perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Beneficiarii sprijinului financiar sunt persoane fizice sau juridice care isi desfasoara activitatea in sectorul vitivinicol precum si forme asociative ale acestora.
 
Cuantumul anual al sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru cele cinci masuri prevazute (restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, investitii, distilarea subproduselor) este de 47,7 milioane euro.
 
Potrivit notei de fundamentare, Romania a absorbit pana in prezent 80% din alocarea financiara totala prevazuta pe perioada implementarii celor doua programe nationale de sprijin in sectorul vitivinicol, respectiv 2007-2013 si 2014 - 2018.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Daca pentru perioada 2009 - 2013 alocarea financiara acordata de Uniune a fost absorbita in totalitate, pentru perioada 2014 - 2018 au existat fluctuatii ale gradului de absorbtie, din cauza modificarilor legislatiei europene si implicit, a implementarii acestora in legislatia nationala, modificari ce au vizat, in principal, sistemul autorizatiilor de plantare, precum si modalitatea accesarii investitiilor.
 
De asemenea, producatorii vitivinicoli detinatori de suprafete mari cultivate cu vita-de-vie au finalizat programele de restructurare /reconversie, in ultima perioada, masura fiind accesata mai mult de producatorii cu suprafete mici si mijlocii, cu putere logistica si financiara mult diferita de a marilor producatori vitivinicoli. Cumulat, pe perioada implementarii celor doua programe nationale de sprijin gradul de absorbtie al fondurilor europene depaseste 80% din alocarea financiara totala.
 
Documentul MADR arata ca in urma consultarilor cu partile interesate si a unei analize a provocarilor si nevoilor viitoare din sector au fost gasite solutii de redresare, aplicate inca din 2017, care vizeaza flexibilizarea termenelor programului; cresterea suprafetei pentru care se poate accesa restructurarea/reconversia plantatiilor viticole pentru fermierii mici, persoane fizice; aprobarea si flexibilizarea metodei de calcul a sprijinului pentru masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole si pentru calculul contributiei in natura pentru lucrarile efectuate in regie proprie de catre producatorii mici; modalitatea de implementare a masurii de investitii cu impact asupra producatorilor vitivinicoli; introducerea, in cadrul masurii de investitii, a noi operatiuni eligibile preluate din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cu stabilirea demarcarii celor doua programe si aprobarea de sesiuni deschise pentru masurile aprobate.
 
Aplicarea masurilor notificate in cadrul noului Program National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2019 - 2023 va conduce la o repozitionare a vinurilor romanesti pe piata interna si internationala, dar va contribui si la un salt calitativ semnificativ in perceptia consumatorilor, se arata in proiect.
 
Proiectul creaza premise pentru realizarea urmatoarelor obiective cu impact macroeconomic: punerea in valoare a potentialului de productie; perfectionarea continua a tehnologiilor de cultura si de
vinificatie pentru obtinerea unor vinuri cu denumire de origine controlata si indicatie geografica; cresterea suprafetelor apte sa produca struguri pentru vin cu denumire de origine controlata; promovarea, cu prioritate, in noile plantatii a soiurilor romanesti pentru vinuri de calitate competitive pe plan european: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cadarca, Francusa si Busuioaca de Bohotin", conform notei de fundamentare.
 
De asemenea, Romania se va putea promova mai bine pe pietele terte odata cu modernizarea tehnologiilor de productie si, implicit, prin obtinerea de vinuri calitativ superioare, dar si prin continuarea implementarii masurii de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole, in special pentru viticultorii detinatori de suprafete mici si mijlocii, dar cu potential calitativ inalt, pretabil produselor 'de nisa'.
 
Normele metodologice de acordare a sprijinului financiar, tipul de beneficiari specifici fiecarei masuri eligibile, cheltuielile eligibile pentru fiecare masura, modalitatile de verificare si control, precum si modelul de contract privind punerea in aplicare a programelor de promovare se vor stabili prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
 
De asemenea, in vederea prefinantarii cheltuielilor aferente masurilor accesate prin PNDR in sectorul vitivinicol 2019 - 2023, in bugetul MADR sunt cuprinse sumele destinate prefinantarii cheltuielilor aferente schemelor de platii care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016