Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iaşi: Părintele cireşelor de soi din Moldova

Petre Ludovic este cercetătorul care a creat cele mai multe soiuri îmbunătăţite de cireşe din ţară. Specialistul a perfecţionat pomii fructiferi la Staţiunea de Cercetare Pomicolă pentru ca aceştia să reziste vitregiilor vremii şi să rodească şi pe timp de secetă sau ger.

Cei mai buni vişini şi cireşi din ţară cresc pe dealurile de la Miroslava, în apropiere de Iaşi. Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă îngrijesc o livadă imensă, care se întinde pe 50 de hectare. „Aici avem Colecţia Naţională de Cireşi şi Colecţia Naţională de Vişini. Practic aici se găsesc toate soiurile româneşti existente în ţară, plus cele pe care le îmbunătăţim an de an”, explică Petre Ludovic (64 de ani), care lucrează la staţiune de la înfiinţarea ei, în 1977.

profesorului Cireaşă
Ludovic spune că a moştenit „misiunea” de a crea cireşul perfect de la predecesorul şi mentorul său, pe care îl cheamă chiar Cireaşă. Acesta a conceput primul soi de cireş îmbunătăţit din Moldova. „Profesorul Victor Cireaşă mi-a zis că dacă voi crea măcar patru noi soiuri nu voi fi trecut prin viaţă degeaba. Aşa m-am ambiţionat“, povesteşte Petre Ludovic.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

În total, Ludovic este părintele a 20 din cele 22 de soiuri concepute în livezile din Miroslava, în ultimii 30 de ani. El mai are alte zece noi sortimente în curs de omologare. Cele mai multe sunt soiuri de cireşe, patru sunt de nuc şi unul de vişin. Modest, cercetătorul spune că l-a ajutat şi clima. „Iaşiul este capitala cireşului. Aici este locul ideal pentru aceşti pomi. Nu întâmplător cea mai mare suprafaţă cultivată cu cireşe se află în judeţul Iaşi”, explică cercetătorul.

Livada plină de „rude“
Fireşte, în calitate de părinte al cireşilor, are privilegiul să le aleagă un nume. Aşa că s-a înconjurat la locul de muncă de „rude”: soiul Tereza (mama), Marina (fiica), dar şi Cătălina, Oana, Anica şi Lucia, nume culese de pe alte ramuri le familiei. Primul soi l-a dedicat soţiei, Maria. „Denumirea are o dublă semnificaţie căci m-am gândit şi la Fecioara Maria, care a născut printr-un procedeu si milar”, spune mai în glumă, mai în serios, Petre Ludovic.

Citeste mai mult in Adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016