Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ţiganii care şi-au făcut fermă pe bani de la "franceji" şi au găsit fericirea prin muncă


Mii de familii de rromi au părăsit Franţa în schimbul promisiunii că vor fi ajutaţi să devină fermieri. Unii au eşuat înainte să înceapă. Ion Trandafir Stancu are 43 de ani, este din localitatea timişeană Berini şi a intrat în program în 2008. Împreună cu ginerii şi copiii creşte 10 vaci, cinci porci şi un cal.
Guvernul francez a pus la punct un program prin care mii de ţigani au fost convinşi să părăsească „Hexagonul" în schimbul a 300 de euro şi a unei promisiuni că vor primi animale în valoare de 3.660 de euro.

Unele familii de rromi incluse în program au dat cu piciorul şansei şi la scurt timp după ce au primit animalele au rămas fără ele, fie pentru că le-au vândut, fie pentru că le-au murit. Un exemplu este familia Neda, din Chevereş. Mama fraţilor Darius şi Florin Neda a primit oi de la francezi, dar animalele au murit la scurt timp. De foame.

Un caz fericit este Ion Trandafir Stancu, din localitatea Berini. La 43 de ani, ţiganul are două fete şi doi băieţi, care l-au făcut bunicul a 10 copii. Stancu a „bătut" ani în şir străzile Franţei pentru a cerşi, după cum recunoaşte chiar el. Din 2008 s-a întors în România prin programul „Prima fermă" şi nici nu a mai plecat în Franţa.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Au venit la noi la caravană şi ne-au propus să plecăm în România. Am acceptat pentru că voiam să primesc animale şi nici nu prea mai mergea acolo să stai pe o vreme din asta, prin frig, să cerşeşti", a spus Stancu. Prin acelaşi program s-a întors în România şi restul familiei Stancu, iar, în în octombrie 2008, Ion Trandafir Stancu a primit şase vaci. Odată ce a primit animalele, ţiganii au început să muncească şi să adune furaje.

„Ne-au dat oamenii pământ să lucrăm. Nu ne cer nimic, doar să avem grijă de el. Am şi un cal cu care lucrez şi mai mergem cu ziua prin sat sau pe şantierele de construcţii", a mai spus liderul familiei, care s-a ocupat de adunarea fânului şi a porumbului pentru creşterea animalelor.

Profit investit în grajduri

Stancu a încercat şi câteva tranzacţii pe piaţa agricolă. A vândut vacile şi a cumpărat 50 de oi. Între timp au primit opt vaci, unul dintre gineri şi o noră, iar Stancu a vândut oile şi s-a reprofilat pe bovine, cumpărând o vacă şi un viţel. „De restul banilor am ridicat grajdurile astea în care cresc vacile. Opt din ele trebuie să fete. La anul vreau să construiesc un grajd mai mare, lung de 10-12 metri", a spus bărbatul de 43 de ani.

Trandafir Stancu mai are în gospodărie şi cinci porci, astfel că aşteaptă Sărbătorile cu zâmbetul pe buze. „Am tăiat deja un porc, iar de Crăciun mai tăiem unul. Restul îi ţin de prăsilă", a mai spus Stancu. El a mărturisit că din cei 12 litri de lapte pe care-i dă una dintre vaci îi hrăneşte pe cei zece nepoţi şi mai apucă să şi vândă. Ţiganii au numai motive de bucurie pentru că încă doi dintre membrii clanului trebuie să primească animale.

Citeste mai mult in Adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016