Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incotro o luam? Ce inseamna pentru agricultura caderea guvernului - un comentariu la cald

incotro-o-luam-ce-inseamna-pentru-agricultura-caderea-guvernului-un-comentariu-la-cald

Surprinzator sau nu, micii fermieri, cei care alcatuiesc marea masa a cititorilor Agroromania, nu vor resimti in urmatoarea perioada decat indirect schimbarile petrecute in spectrul politic. Cei cu rate la banci, cei care au cumparat ingrasaminte sau seminte pe datorie, vor simti mai abitir ca niciodata efectul cursului de schimb, care o va lua la vale spre 4,5 sau chiar 5 lei pentru un euro. In rest, ca si pana acum. Noi, amaratii, nu contam si relatia e reciproca, nici ei nu prea conteaza pentru noi.


Situatia se schimba cand vine vorba de cei mari. Marii fermieri, multinationalele cu afaceri in agricultura, stau in aceste momente cu ochii pe presa si urechea la telefon. Pentru ei, o decizie sau alta luata in aceste zile inseamna milioane de euro. Haideti sa vedem ce putem anticipa, in situatia in care va veni un Guvern condus de USL. Sa pornim de la aceasta presupunere.

In primul rand, dupa doi ministri PDL care se manifestasera fatis pentru autorizarea culturilor GMO, in special fata de soia modificata, este posibil sa avem surprize chiar acum, la fix o luna de la publicarea in Monitorul Oficial a ordinului 61/2012. Aici situatia este putin mai incurcata, insa, pentru ca asupra politicului treneaza presiunea mare exercitata de organizatiile profesionale, care cer insistent autorizarea, in conditiile in care Romania are un potential urias in sectorul soiei.

Sa vedem insa ce alternative exista la sefia Agriculturii si cine sunt, asadar, ministeriabilii. Parerea mea sincera este ca se pregateste investirea lui Petre Daea, actualul presedinte al Comisiei pentru Agricultura din Senat, fost ministru in guvernul Nastase. Desigur, este o parere personala. O alta varianta ar fi Ilie Sarbu, la randul sau fost ministru al agriculturii.

Pentru ca tot vorbeam de GMO, Petre Daea s-a pronuntat pentru, in vreme ce Ilie Sarbu a abordat in trecut o pozitie mai degraba precauta. De aceea am spus ca situatia este incerta si ramane loc pentru surprize.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


actualizare ora 22.00 - surse din USL il dau pe Daniel Constantin ca favorit la sefia ministerului agriculturii
In eventualitatea preluarii puterii de catre USL, trebuie sa tinem cont ca aceasta alianta vine pe varful unui val puternic de populism. Sa ne asteptam, asadar, la populisme. Una din primele miscari, benefice de altfel pentru noi, va fi probabil deblocarea sumei de 42 de euro pe hectar, suma promisa si neacordata agricultorilor.

In industria ingrasamintelor, combinatele Interagro vor primi o gura de oxigen, lucru iarasi bun pentru agricultori (pretul ingrasamintelor nu va creste) dar si pentru economie. Acuzatiile aduse patronului Ioan Niculae vor ramane, cel mai probabil, vorbe in vant.

E posibil ca o agricultura condusa de USL sa joace cartea nationalismului si protectionismului, ceea ce va insemna certitudinea implementarii unui mecanism prin care vanzarea terenurilor catre straini sa fie blocata. Totodata, vor exista schimbari in lumea discreta a decidentilor in comertul international cu cereale.

Daca ati crezut ca chestiunea irakiana a graului romanesc a fost o pura intamplara, v-ati inselat. Implicatiile sunt uriase si ajung pana la varful guvernelor, deci vor exista schimbari legate de alegerea pietelor externe.

Legumicultorii se vor afla intr-o rascruce privind reprezentarea la nivelul ministerului, atata timp cat ministrul Fuia a aratat o apropiere vertiginoasa de bazinul legumicol Matca, culminand cu alegerea presedintelui asociatiei din comuna, Mircea Croitoru, pe postul de consilier. Nu exista nici o certitudine ca lucrurile vor ramane asa pe mai departe. Mai mult decat atat, nu exista certitudinea ca promisiunile facute - despagubirea proprietarilor de solarii afectati de caderile de zapada cu maxim 7.500 de euro - vor fi respectate.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016