Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Ing. Vasile Ciorcaş: Unde pot fi cultivate ciupercile albe termofile - Agaricus edulis


Ciupercile Agaricus edulis pot fi cultivate în sistem intensiv industrial sau clasic - gospodăresc, în spaţii în care să se asigure necesarul termic fără consum energetic, acest lucru fiind posibil numai în timpul verii, când în majoritatea pivniţelor din ţara noastră temperatura este favorabilă.
Cultura intensivă se realizează în localuri special amenajate prevăzute cu instalaţii de încălzire, pasteurizare, sterilizare, ventilaţie şi apă. Asemenea localuri pot fi construite şi amenajate special pentru suprafeţe mai mari de cultură.

În localurile destinate culturii intensive, substratul nutritiv se aşează în straturi plane, amenajate pe stelaje cu 2-4 parapete din prefabricate de beton, ori în lăzi din mase plastice sau lemn dispuse suprapus în cazul în care tipul tehnologic de cultură este bizonal sau multizonal.

Cultura clasică se execută în localuri adaptate acestui scop: pivniţe, construcţii vechi sau în spaţii cu folosinţă mixtă (în perioada când sunt libere: sere înmulţitor, răsadniţe cu 2 pante, sere pentru forţat viţa de vie). Substratul nutritiv se aşează în saci din masă plastică. În funcţie de sistemul de cultură adaptat, se execută diferite amenajări care să asigure încălzirea (cu abur, aer condiţionat încălzit, cotloane, etc.) şi circulaţia aerului. În perioada incubării ciupercilor, necesarul de aer va fi de 0,5-1 m3/oră/m2. În perioada formării ciupercilor, necesarul de aer va fi de 1,5 m3/oră/m2, iar în perioada recoltării de 5-6 m3/oră/m2.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

În situaţii în care cultura de ciuperci se execută în sere cu încălzire tehnică, sere cu cotlon, solarii, răsadniţe cu 2 pante, cu şi fără încălzire, răsadniţe îngropate, trebuie să se asigure o izolare termică cât mai bună a acoperişului şi a pereţilor laterali, prin fixarea de şipci pe care se aşează un strat de rumeguş sau paie acoperite cu carton asfaltat, aceasta pentru a evita pierderile de căldură şi a preveni formarea condensului.

De asemenea, în camera de cultură nu se va intra direct, ci prin intermediul unui spaţiu tampon.

Pentru a asigura o bună dezinfectare a spaţiului de cultură, este necesar ca pardoseala localului să fie construită din cărămidă sau beton. Aceste condiţii nu sunt obligatorii pentru localurile în care cultura se execută sezonier (sere, solarii, ş.a.).

Variaţii mai mari de 3°C, de la zi la noapte, influenţează negativ creşterea miceliului şi formarea ciupercilor. De aceea se recomandă următoarele temperaturi optime ale aerului: 25-28°C, în perioada încălzirii miceliului, şi 23-25°C în perioada de recoltare.

Înainte şi după fiecare ciclu de cultură, localul se curăţă şi se dezinfectează. Dezinfecţia se execută fie pe cale chimică prin pulverizarea unor soluţii insecto-fungicide, urmată de gazarea cu sulf 30 g la m3 sau cu Formalină 20 cm3/m3, fie pe cale termică prin introducerea aburului în interiorul spaţiului de cultură, timp de 12 ore, până când temperatura ajunge la 70°C sau 24 ore la temperatura de 60°C.

După dezinfectare, accesul în local trebuie făcut după anumite reguli de igienă (la intrare se aşează perne ştergător sau covoare de burete îmbibate cu sulfat de cupru, precum şi cutii cu praf de var).

În cazul localurilor pentru cultura clasică, vor trebui evitate următoarele situaţii nefavorabile:

  • pardoseala din pământ care nu poate fi dezinfectată cu uşurinţă: (cu excepţia celor cu folosinţă mixtă – se va folosi cultura în saci din polietilenă);
  • lipsa camerei tampon la intrare care creează curenţi de aer;
  • lipsa condiţiilor de ventilaţie directă (nu sunt spaţii de acces ale aerului necesar spaţiului de cultură) sau dirijată;
  • existenţa pânzei de apă freatică în stratul de suprafaţă care creează pericolul inundării, sau infiltrarea apei provenită din diferite intemperii;
  • neizolarea termică şi lipsa posibilităţilor de ermetizare a spaţiului de cultură (cu excepţia localurilor cu folosinţă mixtă).

condiţii de microclimat şi pregătirea substratului nutritiv pentru ciuperca termofilă
Această ciupercă are nevoie la însămânţare de o temperatură de 28°C în substrat. Ea poate fi cultivată în pivniţe în perioada calda a anului (1 iunie – 1 octombrie). Poate fi cultivată în asociaţie cu ciuperca Pleurotus florida – buretele roşiatic, în care caz trebuie să se asigure: temperatura din substratul de formare a ciupercilor (după 10 zile de la însămânţare) de 26-27°C; temperatura din mediul ambiant la recoltare de 23-25°C; temperatura maximă letală în timpul culturii în mediul ambiant este de 38°C, iar în substrat de 40°C.

În primele 10 zile de la incubare şi în primele 7 zile după acoperire, nu este necesară ventilaţia. În următoarele 17 zile de formare, ventilaţia va fi de 2-3 schimburi/oră, cu durata de funcţionare de 10 minute/oră.

În timpul incubării, umiditatea relativă trebuie să fie de 95-100%, iar ulterior de 80-85%, mai scăzută la începutul şi mai ridicată la sfârşitul perioadei de recoltare. În perioada de incubare nu se fac stropiri, iar în perioada formării, imediat după acoperire, se efectuează 3-4 stropiri cu 1 litru/m2 şi apoi cu 0,25-0,50 litri/ m2 la 2-4 zile.

Concentraţia bioxidului de carbon din mediul ambiant poate fi de 0,2-0,3%, deci de 8-10 ori mai ridicată decât la Agaricus bisporus, aceasta ca urmare a unui regim de ventilaţie mai redus.

Substratul de cultură pentru ciuperca termofilă este de 70-80 kg/m2, fiind format din gunoi de cal, cu un adaos de 12-15% paie de grâu, cunoscut şi sub numele de compost clasic. Fermentarea se realizează într-o perioadă de 16-18 zile (compostarea aerobă), în timpul căreia se execută 5 întoarceri (mai mult faţă de Agaricus bisporus), din care cauză compostul trebuie să fie scurt şi bine fermentat.

Cu 12-14 zile înainte, se face preînmuierea. Culoarea substratului pregătit trebuie să fie brună-negricioasă, fără miros de amoniac, cu pH-ul 7,5-8, paiele să se rupă uşor, iar umiditatea să fie de 62-65%, (strâns în mână să nu murdărească mâna).

aşezarea substratului nutritiv şi însămânţarea ciupercii termofile
Substratul se aşează în straturi plane, presate, cu o grosime de 16-18 cm sau în saci din polietilenă, cu diametrul de 50 cm, şi adâncimea de 30-35 cm. Aşezarea substratului nutritiv în saci din polietilenă să fie mult folosită.

Însămânţarea miceliului se face prin mestecare, când temperatura din substrat este de 30°C, folosindu-se 500-600 g miceliu pe suport granulat, pentru 100 kg compost. După însămânţare, straturile se acoperă cu hârtie care se umezeşte periodic, la 1-2 zile cu apă sau cu o soluţie de Formalină 0,5-1%.

împânzirea miceliului la ciuperca termofilă
Împânzirea miceliului în substrat este foarte activă când temperatura este de 24-32°C (valoarea optimă fiind de 28°C), iar umiditatea relativă a mediului ambiant de 95-100%, care se obţine prin udarea hârtiei care acoperă straturile. Pentru protecţia culturilor se aplică stropiri cu substanţe pesticide, sub formă de soluţie sau fumigaţie, aerosoli.

Amestecul de acoperire va avea grosimea de 3,5-4 cm. Se poate folosi şi amestecul rezultat din turbă neagră şi dolomită în proporţie de 2:1.

În primele 2-3 zile după acoperire, straturilor de cultură li se aplică două prăfuiri succesive cu Zineb 1 g/m2 şi stropiri cu apă, folosind 1 l/m2, după care numai la 3-4 zile se vor mai aplica stropiri cu cantităţi de 0,3-0,5 litri/m2.

În perioada de formare a ciupercilor (4 săptămâni), necesarul de aer creşte la 2 schimburi/oră, umiditatea relativă a mediului ambiant se menţine la 95-100%, iar temperatura mediului nu va depăşi 26°C. Pentru protecţia culturii, în această perioadă se aplică săptămânal o stropire cu Zineb 0,2% şi Formalină 0,5%.

Agaricus edulis este rezistent la atacul viruşilor, bacteriilor şi mult mai rezistent la atacul ciupercilor parazite Verticillium şi Mycogone, comparativ cu Agaricus bisporus.

Autor: ing. Vasile Ciorcaş

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ing. Vasile Ciorcaş: Unde pot fi cultivate ciupercile albe termofile - Agaricus edulis
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Documente pentru pajiste

Intrebare: Care sunt documentele prin care pot sa dovedesc ca utilizez legal o pajiste, astfel incat sa primesc subventie?

Raspuns: Fermierii care solicita subventia pe pajiÅŸti trebuie sa prezinte la depunerea cererii unice de pl... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Ioana Tudor 2013-07-04 17:56:44

Toate bune si frumoase despre Agaricus bitorquis sau A. edulis, ciuperca termofila.
Dar in practica nu se prea poate cultiva.
Producatorii de miceliu spun ca nu au comenzi.
Cei din afara care produc compost, nu o insamanteaza. Si cu asta circuitul s-a inchis.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
amarandei romeo spune: ar fi o treaba normala plafonarea subventiilor.de ce unul care a furat mii de hectare ori poate altul ca are 7000 de hectare sa ia mai multi bani decit unul cu 5 ori 50 hectare.nu este normal.sa fim...
21 Feb. 2019 07:04:54
Raspunde la intrebare
Angga spune: Buna tuturor, Sunt creditor privat, ofer credite la 2%, aceasta este o companie legitima cu onoare și diferență suntem gata să vă ajutăm în orice problemă financiară că suntem noi oferim...
20 Feb. 2019 13:47:38
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Viermi rotunzi (ca si limbricul sau trichinela), de 0,5—2 mm lungime si incolori. Daunatori ai pl ...

ecotip rezultat in urmarea lucrarilor de ameliorare, fiind format din soiuri si hibrizi ameliorati ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016