Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La Târgul Ţăranului, de la Toderic ne vine marc de măceşe proaspăt, de 10 zile, din tradiţia ardelenească


La Târgul Ţăranului, în acest weekend din 22-23 ianuarie 2011, la ARK, fosta Bursă a Mărfurilor, conform programului său de sprijinire a micilor fermieri şi a produselor locale, Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman prezintă publicului marcul de măceşe şi pasta de măceşe de la Reghin. De 10-11 ani, familia Toderic a dezvoltat o afacere de familie cu preparate din măceşe. Domnul Toderic este preot în Reghin, Monica, fiica sa este jurist şi se ocupă în principal de această activitate. Monica şi părinţii săi, Dorin şi Elena, locuiesc în Reghin, chiar pe str. Măceşului.
Gemul de măceşe se prepară în două etape. În primul rând se prepară marcul sau pasta de măceşe. Apoi din acest preparat se pregăteşte gemul de măceşe. Gospodinele ar munci prea mult să filtreze fiertura de măceşe din care se obţine pasta, procedeu prin care se separă seminţele şi perişorii. Pe vremuri acest serviciu se plătea şi separat, unei femei dându-i-se sarcina de a prepara marcul. Familia Toderic a observat că gospodinele ardelene şi din secuime preferă să cumpere marc şi să îşi prepare singure gemul, după gust. Şi există o cerere în Harghita acolo unde nu sunt fructe şi marcul de măceşe este important pentru a-ţi prepara gem în gospodărie. Avantajul preparării în casă este acela că o gospodină poate adăuga după voie şi nevoie, zahăr sau îndulcitor, fructoză, scorţişoară, lămâie.

Fructele sunt colectate din Valea Mureşului, localitatea Vătava, Vălenii de Mureş, precum şi din zona Bistriţa Năsăud, localitatea Teaca, Dipşa. Simultan cu coacerea măceşelor, are loc recoltarea, şi se începe şi producţia şi vânzarea. Familia Toderic vinde 95% pastă de măceşe în pieţele din Ardeal (Braşov, Tg. Mureş, Reghin, Topliţa).

Produsele nu conţin niciun fel de aditivi sau conservanţi şi sunt preparate din fructe proaspete, sănătoase, mature, culese din flora spontana din zona Reghinului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Principalul produs, marcul de măceşe este pulpa de fruct de măceş curată, fără impurităţi, obţinută prin pasarea şi strecurarea măceşelor. Se selectează fructele sănătoase, se spală şi opăresc, se pasează printr-un utilaj prevăzut cu o sită foarte fină pentru separarea mustăţilor, seminţelor şi perişorilor din interiorul fructului, şi apoi se ambalează în flacoane de plastic de 2 litri, sigilate şi etichetate. Eticheta contine şi indicaţtii privind modul de preparare. Este un semipreparat perisabil, cu termen de garanţie destul de scurt (cca 10 zile), care urmează a fi fiert de către gospodine pentru a se obţine gemul de măceşe.

Gemul de măceşe este obţinut prin fierberea cu zahăr a marcului de măceşe. Conform reteţei cantitatea de zahăr adaugată şi recomandată şi celor care preferă să-şi prepare singuri gemul din pastă, este de cca 400 g zahăr / 1 litru de pastă.

Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman şi Slow Food Valahia Gusturilor sunt două grupuri care militează pentru susţinerea micilor fermieri şi promovarea produselor locale, prin principalul lor proiect Târgul Ţăranului/Earth Market dar şi prin proiecte educaţionale.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016