Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legumicultorii romani vor primi despagubiri pentru pierderile suferita ca urmare a embargoului impus de Rusia

legumicultorii-romani-vor-primi-despagubiri-pentru-pierderile-suferita-ca-urmare-a-embargoului-impus-de-rusia

Potrivit lui Achim Irimescu, reprezentantul Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana banii vor veni din partea Comisiei Europene, valoarea totala a pagubelor pentru care se vor acorda compensatii fiind de aproximativ 10 milioane de euro.


Veste buna pentru legumicultorii care au resimtit in ultima perioada efectele pe care le-a avut interzicerea importurilor de produse alimentare pe piatadin Rusia si care s-au plans ca in urma acestei masuri au suferit pagube insemnate. Conform unei declaratii facute recent de Achim Irimescu, reprezentantul Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana, acestia vor primi despagubiri din partea Comisiei Europene.
 
Sectorul de legume si fructe din Romania este singurul sector afectat de embargoul Federatiei Ruse. Pana in prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveti, rosii, care sunt deocamdata pe stoc pentru ca producatorii nu mai gasesc piata de desfacere. De asemenea, preturile s-au redus cu circa 16 eurocenti pe kilogram.
 
In acest sens, Romania a cerut Comisiei Europene aplicarea unei masuri de criza in conditiile in care, prin Politica Agricola Comuna, exista un instrument de interventie, Fondul de Criza, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producatorilor europeni.
 
„Romania a cerut sa se aplice aceleasi masuri ca in 2011, cand a fost criza castravetilor cu E-coli. Comisia va face evaluari si va comunica oficial saptamana viitoare masurile propuse, dupa care, in circa doua saptamani, va adopta un regulament. Probabil, masura se va aplica si retroactiv pentru cine poate sa justifice, adica inainte de data adoptarii regulamentului si nu doar pentru membrii organizatiilor de producatori ci si pentru ceilalti producatori. Dupa ce se adopta regulamentul trebuie comunicate datele Comisiei si pe baza lor se stabileste modul si valoarea despagubirilor. Pe data de 5 septembrie va mai fi un Consiliu de Ministri”, a declarat in acest sens Achim Irimescu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Reprezentantul Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana a mai spus ca masura de sprijin pe care o va adopta CE va fi, in mod sigur, sub forma de retragere si promovare asa cum s-a decis recent pentru piersici si nectarine, ceea ce inseamna ca legumele vor fi distribuite gratuit la cantine si spitale, etc.
 
Discutiile in cadrul reuniunii la nivel de experti, desfasurate la Bruxelles, au vizat si celelalte sectoare afectate, produsele lactate si cele din carne, unde producatorii romani au anuntat ca preturile s-au redus cu 10 la sut la carnea de pasare si de porc.
 
„In acest sector nu avem un impact direct. Anul trecut am avut exporturi de numai 41 de milioane de euro in Federatia Rusa, dar numai pe produse vegetale pentru ca nu am exportat produse animale. Reducerea preturilor este de 10 la suta in sectorul de produse animale, insa la fructe si legume au fost reduceri de preturi si cu 60 la suta”, a adaugat Achim Irimescu.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016