Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lipsa ingrasamintelor scade recolta de grau cu 30%


Campania de primavara in agricultura debuteaza cu un impediment: agricultorii nu vor primi subventii pentru ingrasaminte, ceea ce va afecta recolta de cereale si afacerile industriei chimice.
Agricultorii nu vor primi in aceasta primavara sprijin financiar pentru achizitionarea de ingrasaminte, intrucat Comisia Europeana nu a aprobat aceasta forma de sprijin, fiind considerata ajutor de stat, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. "Intentia noastra a fost de a majora platile complementare directe, nu sa dam o subventie pe ingrasaminte, iar producatorii sa isi cumpere cat au nevoie. Noi am facut demersuri la CE, dar, din pacate, nu au fost aprobate. Am cerut sa ne apropiem de nivelul de subventii din UE, circa 60 de euro/hectar pentru platile complementare din bugetul national, dar nu au fost de acord pentru ca trebuie modificat Tratatul de aderare", a explicat Ilie Sarbu. Acesta sustine ca este exclus ca agricultorii sa beneficieze de acest sprijin in primavara, insa ajutorul va fi posibil pentru culturile din aceasta toamna si poate fi continuat anul viitor.

Pana una-alta insa, agricultorii se vad nevoiti fie sa sustina din buzunarul propriu lucrarile de fertilizare, fie sa renunte la ingrasaminte, situatie in care isi vad compromisa productia agricola din acest an. "In total, avem insamantata o suprafata de circa doua milioane de hectare culturi de toamna, in cea mai mare parte cu grau. Lipsa fertilizarilor cu ingrasaminte chimice va duce, dupa calculele noastre, la pierderi de 20-30% la hectar. Daca anul trecut am avut o productie de grau de 3.500-4.000 de kg la hectar, anul acesta ne asteptam ca productia sa scada", ne-a declarat stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura Agrostar.


La aceasta se adauga si problemele privind lipsa finantarilor pentru lucrarile agricole de primavara, sustine Nicolae. Asadar, miza pentru un an agricol bun, la un nivel cel putin comparabil cu cel din 2008, o reprezinta fondurile europene, cu toate ca deocamdata acestea se lasa asteptate. "Desi Ministerul Agriculturii sustine ca incep platile pentru subventia la hectar de la 15 martie, sunt sceptic cu privire la aceasta data, pentru ca in prezent sunt probleme legate de personal si instalarea noii conduceri la nivelul agentiilor din subordinea ministerului. Toate aceste tergiversari legate de instalarea noii echipe vor face ca 2009 sa fie unul dintre cei mai grei ani pentru agricultura", explica stefan Nicolae.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ci
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016