Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MAPDR : 90,96% din totalul exploataţiilor agricole din România sunt unităţi de subzistenţă

Aproximativ 90,96% din cele 4.256.152 exploataţii agricole din România sunt unităţi de subzistenţă, 7,55% de semi-subzistenţă, iar 1,49% sunt exploataţii comerciale, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

De asemenea, conform datelor MAPDR, exploataţiile de subzistenţă deţin 45,24 % din totalul suprafeţei agricole utilizate (14,3 milioane hectare de teren agricol), exploataţiile de semi - subzistenţă utilizează 13,76 %, iar exploataţiile comerciale – 41 %.

Potrivit MAPDR aceste procente sunt nefavorabile dezvoltării sectorului agricol, în condiţiile în care creşterea competitivităţii este condiţionată de valorificarea pe piaţă a unor produse agricole corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, iar pentru realizarea acesteia, producătorii agricoli ar trebui să se asocieze.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

“Numai aşa aceştia pot primi mai mulţi bani din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat. Împreună au o forţă mai mare decât lucrând în mod individual. Cred că este necesar să avem o grupare a exploataţiilor administrate de tinerii fermieri, mai ales că în acest sens avem fonduri europene. Aceste grupări vor constitui de fapt nucleul fermelor medii care, alături de fermele mari, vor produce pentru piaţa internă şi poate chiar pentru cea externă", a explicat ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rerale, Ilie Sârbu.

În datele MAPDR se mai arată că lipsa formelor de asociere este cauzată în mare parte de reticenţa şi interesul scăzut al producătorilor agricoli faţă de formele asociative. Acestea sunt determinate, în principal, de nivelul scăzut de conştientizare şi lipsa de informaţii a fermierilor în ceea ce priveşte avantajele rezultate prin asociere, precum şi de gradul diferit de pregătire al persoanelor implicate în formele asociative (înţelegerea diferită a scopurilor şi principiilor de funcţionare ale acestora).

Grupurile de producători sunt persoane juridice cu scop lucrativ şi gestiune economică proprie. Adică, sunt asociaţii de fermieri care comercializează, la comun, produsele obţinute. Grupuri de producători pot fi atât societăţile comerciale, cât şi cooperativele agricole şi asociaţiile agricole.

Totodată, în datele Ministerului Agriculturii se arată că formele asociative aduc agricultorilor o serie de avantaje, printre care reducerea costurilor de producţie (de exemplu, grupul poate achiziţiona utilaje şi echipamente care sunt folosite în comun de toţi membri), pot exploata suprafeţe de teren care permit aplicarea tehnologiilor moderne şi au posibilitatea de a accesa mai uşor fonduri europene.

De asemenea, asocierea le da posibilitatea agricultorilor de a negocia preţurile, de a-şi promova produsele şi de a comunica mai uşor între ei.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016