Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Agriculturii: Incepand din 2010 ajutoarele de stat se vor da sub alta forma


Ajutoarele de stat se vor acorda şi după data de 1 ianuarie 2010, numai că forma acestora va fi diferită. Decizia a fost luată în contextul în care Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) a depus eforturi pentru a acorda, în continuare, schemele de sprijin, dar Comisia Europeană a respins propunerile României, informeaza un comunicat al MAPDR.

De aceea, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au identificat forme de sprijin care sunt de interes pentru sectorul agricol şi care corespund normelor europene în domeniul ajutoarelor de stat, ce urmează a fi notificate.

În acest sens, au avut loc discuţii cu producătorii agricoli şi experţii CE, fiind deja elaborate unele proiecte legislative care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2010.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Conform Tratatului de aderare, în perioada 2007 – 2009 România a putut aplica măsuri de sprijin care nu sunt conforme cu regulile comunitare de ajutor de stat. Producătorii agricoli cunosc aceste forme de sprijin (notificate) şi sunt la curent cu faptul că majoritatea, sub forma actuală, vor înceta din 2010.

Dintre măsurile de sprijin din sectorul vegetal şi zootehnic care nu respectă regulile comunitare ale ajutorului de stat şi care vor înceta începând cu anul 2010 amintim:

  • Susţinerea producţie marfă la culturile de sfeclă de zahăr, orez, in şi cânepă pentru fibră, culturile de soia, tutun;
  • Subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole;
  • Sprijin acordat pentru legumele produse în serele încălzite;
  • Subvenţionarea producţiei de cartofi de sămânţă şi material săditor pomicol şi viticol certificată;
  • Susţinerea producţiilor de carne de porc şi pasare – pui broiler şi a producţiei de ouă de consum (“producţie marfă”);
  • Îmbunătăţirea calităţii şi igienei laptelui de vacă pentru atingerea standardelor de calitate din UE, finanţarea materialului seminal congelat de taur folosit la însămânţarea artificială a fermelor din specia bovine.

Unele ajutoare de stat existente vor putea fi continuate şi după anul 2010, cu unele modificări. Astfel, tipurile de scheme care se vor aplica din 2010, sunt:

  • acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi naturale;
  • asigurarea culturilor şi şeptelului;
  • acordarea de despăgubiri pentru animalele tăiate, ucise - afectate de boli;
  • conducerea registrelor genealogice – sub forma de finanţare servicii;
  • ajutoare legate de îndeplinirea cerinţelor suplimentare privind bunăstarea animalelor;
  • finanţarea acţiunilor fitosanitare de interes naţional;
  • susţinerea unor investii în agricultură – garantarea creditelor de investiţii;
  • garantarea creditelor (80%) pentru capital de lucru aferentă IMM-urilor;
  • reducerea accizei pentru motorina utilizata în agricultură, horticultură, inclusiv pentru irigaţii, în zootehnie, silvicultură;
  • reducerea accizei pentru energia electrică utilizată – cum ar fi la staţiile de pompare pentru irigaţii.

În 2008, în colaborare cu producătorii agricoli, au fost iniţiate şi aprobate de CE, două noi forme de ajutor de stat - conforme cu legislaţia UE. Acestea sunt:

    în pomicultură măsura intitulată “Sprijin financiar pentru pierderile cauzate de îngheţul târziu de primăvară în pomicultură”
    în sectorul vegetal s-a obţinut o reducere a accizei la motorina utilizată în agricultura în anul 2008 (de la 274,625 euro/1000 litri la 80,971 euro/1000 litri, reprezentând o reducere cu 193,654 euro/1000 litri).

De asemenea, conform Regulamentului UE, a fost acordat un ajutor de minimis pentru înfiinţarea culturilor agricole din toamnă 2008, pentru sectorul legume-fructe şi pentru agricultură ecologică.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016