Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Agriculturii: procedura de omologare a produselor de protectie a plantelor

Tags: pesticide

În conformitate cu prevederile Directivei 91/414/CEE privind plasarea pe piaţa a produselor de protecţie a plantelor, Statele membre ale Uniunii Europene pot autoriza provizoriu pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani, plasarea pe piaţa a unor produse de protecţie a plantelor care conţin o substanţă activă nouă ce nu este încă inclusă in Anexa I la Directivă şi care se află în evaluare la nivelul Uniunii Europene, pentru a permite o evaluare progresivă a proprietăţilor noilor substanţe active şi a facilita punerea la dispoziţia agriculturii de noi preparate.

Etapele procesului de omologare:

La nivelul Uniunii Europene, dosarele substanţelor active noi sunt analizate în ceea ce priveşte recunoaşterea în principiu a faptului ca dosarele prezentate pentru examinare detaliată în vederea posibilelor includeri ale substanţelor active în Anexa I a Directivei 91/414/CEE sunt complete. Propunerile de decizii ale Comisiei Europene sunt discutate în cadrul reuniunilor Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală şi ulterior, cele care primesc vot favorabil se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, având aplicabilitate directă în toate statele membre.

Produsele de protecţie a plantelor care conţin substanţe active aflate în evaluare la nivelul Uniunii Europene, se testează din punct de vedere al eficacităţii biologice în condiţiile ţării noastre, conform unei metodologii specifice de testare cuprinzând etapa de cercetare-testare în condiţii experimentale şi etapa de verificare în condiţii de producţie. Etapa de verificare în condiţii de producţie are ca principal obiectiv stabilirea eficacităţii biologice a produselor, pe culturi şi zone pedoclimatice, precum şi verificarea aspectelor de ordin fitosanitar, toxicologic şi ecotoxicologic.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ulterior, rapoartele de eficacitate biologică realizate în urma testării produselor de către institutele de cercetare-dezvoltare din reţeaua Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Şişeşti” (ASAS) sunt analizate în cadrul şedinţelor Comisiei de coordonare a cercetării şi promovării produselor de protecţie a plantelor din cadrul ASAS, care în baza rezultatelor obţinute propun omologarea acestor produse.

În procesul de omologare urmează apoi etapele de evaluare şi avizare, astfel:

  • Ministerul Sănătăţii prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, evaluează profilul toxicologic al produselor şi eliberează Avizul sanitar;
  • Ministerul Mediului şi Pădurilor evaluează comportarea în mediu şi ecotoxicologia produselor şi eliberează Avizul de mediu;
  • Laboratorul pentru Controlul Calităţii Pesticidelor analizează produsele din punct de vedere fizico-chimic, evaluează documentaţia depusă şi eliberează Buletinul de analiză fizico-chimică.


În baza documentelor eliberate de către instituţiile mai sus menţionate, autoritatea desemnată pentru omologarea produselor de protecţie a plantelor din România, respectiv Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor (CNOPPP), acordă omologarea provizorie a acestor produse, pe o perioadă de 3 ani, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

CNOPPP are în componenţă reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii), reprezentanţi ai institutelor de cercetare-dezvoltare agricolă şi ai universităţilor agronomice, persoane cu pregătire în domeniul produselor de protecţie a plantelor pentru specialităţile proprietăţi fizico-chimice şi metode analitice, toxicologie, reziduuri, ecotoxicologie, comportare în mediu şi eficacitate, care nu sunt implicate în procedura de testare a produselor şi de evaluare a dosarelor acestora în vederea omologării pentru utilizare pe teritoriul României.

Procedura de omologare descrisă mai sus a fost urmată de CNOPPP şi în cazul omologării celor două produse pe bază de initium, care au fost testate timp de 2 ani şi în condiţiile ţării noastre şi au primit aviz favorabil din partea instituţiilor care le-au testat şi evaluat din punct de vedere al eficacităţii biologice, profilului toxicologic, comportării în mediu, ecotoxicologiei şi proprietăţilor fizico-chimice.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016