Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Agriculturii contestă intenţia OLAF de blocare a conturilor unor unităţi româneşti fără decizia instanţei


Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, consideră că nu există motive pentru blocarea conturilor mai multor companii româneşti din industria cărnii, suspectate de fraudă cu banii europeni veniţi prin programul Sapard, potrivit unei intenţii anunţate recent de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), întrucât în momentul de faţă "acestea sunt doar presupuneri fără a fi dovedite în instanţă".


Acesta a precizat că a solicitat, marţi, la Bruxelles, fiind prezent la reuniunea Consiliului Uniunii Europene, o întâlnire cu reprezentanţii OLAF, care a fost însă evitată de reprezentanţii organismului european. Tabără a adăugat că România şi-a transmis deja punctul de vedere asupra acestui subiect, dar va continua toate demersurile până la clarificarea situaţiei.

Ministrul a menţionat că la ora actuală sunt multe unităţi din industria alimentară verificate de OLAF, care au fost realizate cu fonduri Sapard, inclusiv cele care au ieşit din perioada de monitorizare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, Tabără a spus că nu deţine deocamdată informaţii despre suma presupusă a fi deturnată de către firmele româneşti, deşi se vorbeşte de circa 40 de milioane euro, cel mai important lucru, în opinia sa, rămâne însă "funcţionarea acestor unităţi".

Totodată, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Sorin Minea, a precizat că firmele din industria cărnii suspectate de fraudă pe proiectele realizate cu fonduri Sapard au fost controlate de cel puţin două ori de reprezentanţii români implicaţi în acest program, unele fiind controlate chiar şi de cei ai Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, în această situaţie sunt în jur de 15 firme, la care controalele au fost făcute în ultimii 7-8 ani.

OLAF nu a blocat conturile societăţilor ci a cerut statului român să oprească acei bani, înaintând actele către DNA-ul românesc, a menţionat Sorin Minea.

Minea a menţionat că la recenta întâlnire cu reprezentanţii OLAF au mai fost incluse încă 90 de proiecte Sapard pentru reverificare.

Din datele furnizate la finele lunii iulie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Europeană (CE) ar fi trebuit să recupereze aproape 13 milioane de euro din fondurile Sapard acordate Românei, conform controalelor OLAF, suma reprezentând circa 1% din alocarea financiară nerambursabilă pe acest program.

Potrivit MADR, OLAF verificase modul de implementare în România a 211 proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Sapard, fiind constatate anumite neregularităţi în derularea investiţiilor realizate prin 17 proiecte.

Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin măsura 1.1 - 'Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole', submăsura 2 - Carne şi produse din carne, din cadrul Programului Sapard.

Potrivit MADR, debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanţă cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor.

Conform observaţiilor formulate de OLAF, furnizorii externi (în marea majoritate din Germania şi Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care aceştia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor respective.

De asemenea, organismul european a considerat că transmiterea de către furnizorii externi a ofertelor neautentice pentru solicitarea de fonduri este o tentativă de fraudă asupra bugetului european şi naţional. Alte nereguli identificate sunt legate de 'Sistemul celor 3 oferte' pentru achiziţia de bunuri şi servicii, precum şi manipularea procedurilor de achiziţii. OLAF a transmis toate probele la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetări (DLAF).

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), fosta Agenţie Sapard, a transmis Ministerului Agriculturii, în data de 8 aprilie 2010, o notă prin care prezenta situaţia în urma controlului şi a solicitării OLAF, precum şi problemele ce ar putea apărea în recuperarea sumelor, în condiţiile în care solicitarea organismului european se baza pe un raport preliminar şi nu pe unul final.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din luna iulie, cele mai mari sume care trebuiau recuperate sunt de la societăţile - SC Italovici SRL - 2,068 milioane euro, SC H&E Reinert SRL - 1,907 milioane euro, SC Salconserv SA - 1,672 milioane euro şi SC Salflom - 1,168 milioane euro, iar pentru alte opt proiecte debitele sunt mai mici de un milion de euro.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016