Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Agriculturii critica modul in care AFIR a abordat programul LEADER, prin care GAL-urile primesc finantare

ministrul-agriculturii-critica-modul-in-care-afir-a-abordat-programul-leader-prin-care-gal-urile-primesc-finantare

Achim Irimescu spune ca din cuza acestei abordari defectuase, s-a reusit alocarea a doar 92 de milioane de euro din cele peste 300 de milioane disponibile.


Ministul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat la finele saptamanii trecute ca programul LEADER, prin care Grupurile de Actiune Locala pot beneficia de finantare, a devenit „a cincea roata la caruta”, din cauza abordarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana in prezent fiind consemnate 3.700 de proiecte in valoare de 92 de milioane de euro dintr-o alocare de peste 300 de milioane de euro.
 
„Importanta GAL-urilor este mare. Sumele sunt consistente, iar in total pe Strategia de Dezvoltare Locala avem in PNDR suma de 563 milioane de euro, avem si pe partea POP sume destul de bune, iar in total depasim 650 milioane de euro. Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat pana acum, nu putem fi foarte multumiti, desi tine si de abordarea noastra. Din pacate, abordarea in Agentia de Plati vizavi de LEADER a dus ca acesta sa fie a cincea roata la caruta. Nu putem fi multumiti la 3.700 de proiecte cu 92 milioane de euro din peste 300 de milioane de euro. Deci, absorbtia nu este pe masura dorintelor noastre. Este cert ca GAL-urile trebuie sa devina motorul dezvoltarii la nivel local. Acestea au si sarcini extrem de complexe si delicate, tinand cont ca GAL-urile sunt AM-uri la nivel local. Daca dansii nu se ajuta, vom avea probleme”, a spus Irimescu.
 
Potrivit ministrului Agriculturii, Romania s-ar putea sa nu respecte termenul referitor la procesul de selectie a Strategiei de Dezvoltare Rurala, programat pentru 6 august 2016.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

„In procesul de selectie a strategiei de dezvoltare locala, care trebuie finalizat in maximum doi ani de la semnarea Acordului de Parteneriat, ne duce cu termenul la 6 august 2016. In aceasta situatie, s-ar putea sa nu respectam acest termen. Ar fi bine ca GAL-urile sa revigoreze proiectele abandonate dintr-un motiv sau altul. Din pacate, avem o carenta la Ministerul Agriculturii, in sensul ca nu am tras invatamintele necesare din aceste cazuri si gresim in continuare”, a subliniat oficialul.
 
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a precizat ca este nevoie de identificarea de noi de produse autohtone pentru a fi protejate la nivel european, cu scopul de dezvoltare economica a zonelor montane.
 
„Inca avem decalaje mari de dezvoltare in mediul rural in comparatie cu celelalte state-membre. Cred ca trebuie sa ne mobilizam efectiv. Toate solicitarile de simplificare a procedurilor vor fi luate in considerare. Am renuntat la foarte multe cerinte care ridicau probleme. Sunt mari probleme in ceea ce priveste cosul de produse locale. Aici este un domeniu enorm, vast, in care GAL-urile se pot implica. Recent, am protejat Salamul de Sibiu, urmeaza branza de Ibanesti, dar si alte produse. Trebuie neaparat sa venim cu identificarea de noi produse, de calitate extraordinara pentru ca nu exista alte posibilitati de dezvoltare a zonelor montane”, a afirmat Achim Irimescu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016