Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Motiunea simpla pe Agricultura, aprobata in Camera Deputatilor

motiunea-simpla-pe-agricultura-aprobata-in-camera-deputatilor

Initiatorii motiunii sustin ca in decursul anilor trecuti, Guvernul Ponta a reusit sa aduca agricultura si industria alimentara pe unul dintre primele locuri in economia romaneasca, iar actualul ministru al agriculturii Achim Irimescu are ca preocupare zilnica „distrugerea acestui sistem performant pe care l-a parazitat”.


Motiunea simpla impotriva ministrului Agriculturii, depusa de PSD-ALDE, a fost adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor cu 189 de voturi pentru , 11 impotriva si 86 de abtineri, initiatorii cerand demisia lui Achim Irimescu.
 
Motiunea simpla „Cel mai mare dezastru in agricultura romaneasca din perioada post-decembrista„ indreptata impotriva ministrului Agriculturii a fost initaita de 84 de parlamentari PSD si ALDE. Desi acestia cer ca Achim Irimescu sa plece din Guvern, o motiune simpla nu impune, potrivit regulamentului, demisia unui ministru.
 
Reactia MADR in urma adoptarii acestei motiuni nu a intarziat sa apara, fiind remis un comunicat in care se fac numeroase precizari in privinta acuzelor ce i se aduc actualului ministru.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„In ceea ce priveste acuzatia privind neacordarea la timp a subventiilor de catre APIA, precizam ca subventiile se platesc intr-un ritm accelerat - peste 1,22 Miliarde Euro din noiembrie pana in prezent - desi intarzierile se datoreaza 100% fostei conduceri. 
 
Prezentam mai jos intarzierile pe care le-a gasit actuala conducere a Ministerului si care au impietat asupra efectuarii la timp a platii subventiilor:
- adoptarea extrem de tardiva a legislatiei necesare efectuarii platilor: 
- decizia finala privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisa Comisiei Europene de abia in octombrie 2015, deci era imposibila realizarea modulului de plati pana la 16 octombrie – data la care ar fi trebuit sa inceapa platile in avans.
- neasigurarea la timp de fosta conducere a Ministerului a fondurilor necesare modulului de plati ca urmare a intarzierii in aprobarea actului normativ
- eliminarea cooperativelor si asociatiilor de la accesul fondurilor pentru pasuni.
 
La acestea se adauga desigur decizia eronata a fostului ministru de a aplica in 2015 si 2016 un numar mult prea mare de scheme de plati in cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 fata de 21 de scheme in anul 2014!
 
Toate aceste erori si intarzieri grave palesc insa in fata esecului in absorbtia fondurilor de dezvoltare rurala: dezangajarea in 2015 a 1 miliard Euro si corectii financiare pentru cele doua agentii de plati in suma de peste 800 milioane Euro (numai pentru descarcarea de conturi a celor doua agentii in anul 2015 penalizari de circa 80 milioane Euro).
 
Sa mai adaugam faptul ca fostul ministru a indus in eroare Ministerul Finantelor Publice solicitand cresterea salariilor la Agentia de Finantare si Investitii Rurale pe motiv ca acestea s-ar plati din fonduri europene. Intrucat salariile trebuie platite din bugetul national, la inceputul acestui an actualul ministru a trebuit sa gaseasca solutii pentru plata salariilor pentru cei 1800 salariati ai AFIR.  
 
Culmea, toata aceasta situatie grava din agricultura este pusa de autorul moţiunii, care a condus ministerul 3 ani jumatate, pe seama actualului ministru!”, se arata in comunicatul MADR.
 
Documentul continua cu prezentarea realizarilor actualul ministru de la preluarea portofoliului:
- simplificarea semnificativa a cererii de plata pentru anul 2016 - dosar de 9 ori mai redus fata de cel din 2015! Aceasta a permis introducerea cererilor de la 1 martie, asa cum prevede legislatia europeana;
- reintroducerea posibilitatii de acces de catre cooperative si asociatii a subventiilor pentru pasuni
- stabilirea posibilitatii de acces a subventiilor agricole de catre universitati, institute de cercetari si statiuni didactice
- pentru cresterea absorbţiei fondurilor pentru dezvoltare rurala au fost identificate 52 de masuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020. Au fost eforturi considerabile, astfel incat sa rezulte o debirocratizare reala.
- adoptarea actului normativ prin care s-a infiinţat funcţia de ataşat agricol care sa permita promovarea exporturilor romanesti in 12 tari pentru cresterea profitului producatorilor romani
- relansarea Fondului Mutual – proiectul legislativ se afla in dezbatere cu fermierii; stabilirea unui Fond Mutual va permite despagubirea calamitatilor din fonduri europene, degrevand bugetul national de sume importante ce pot fi astfel utilizate in alte scopuri
- lansarea dezbaterilor asupra unui proiect de lege privind restructurarea cercetarii in domeniul agricol, care sa conduca la sustinerea cresterii competitivitatii producatorilor romani pe piata UE si internationala
- realizarea unui Fond de creditare a agriculturii (termen octombrie 2016) care sa permita facilitarea finantarii fermierilor si astfel cresterea absorbtiei fondurilor de dezvoltare rurala, evitand dezangajari de miliarde din trecut
- deblocarea exportului de ovine in ţarile din Orientul Mijlociu – peste 750.000 ovine au fost deja exportate, noi demersuri urmand a permite deschiderea de noi piete si valorificarea optima a ovinelor
- demersuri la Comisia Europeana pentru liberalizarea regimului de export al carnii de porc
- stabilirea legislatiei necesare unui sistem de ecarisare corespunzator cerintelor UE si evitarea astfel a declansarii actiunii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei. De ani de zile Romania nu a reusit sa inregistreze progrese in acest sens.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016