Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nivelul de alerta al autoritatilor sanitar-veterinare in privinta pestei porcine ramane unul maxim

nivelul-de-alerta-al-autoritatilor-sanitar-veterinare-in-privinta-pestei-porcine-ramane-unul-maxim

Pericolul aparitiei pestei porcine africane este destul de mare pentru Romania deoarece ultimul caz a aparut in Odessa, in Ucraina, la circa 150 de kilometri de granita cu Romania.


Dumitru Baiculescu, presedintele ANSVSA, a declarat zilele trecute, citat de Agerpres, ca serviciile veterinare din Romania sunt de doua luni in alerta maxima, din cauza aparitiei pestei porcine africane in apropierea granitelor tarii si ca, pana la aceasta data,  au fost luate toate masurile obligatorii pentru prevenirea acestei boli.
 
La ora actuala, pericolul aparitiei pestei porcine africane este destul de mare pentru Romania deoarece ultimul caz a aparut in Ucraina, la circa 150 de kilometri de granita cu Romania, o distanta nesemnificativa pentru animalele salbatice care circula destul de repede pe un areal destul de mare. Inca din 2012, ANSVSA monitorizeaza aceasta boala, dar in ultimele doua luni serviciile veterinare sunt intr-o alerta maxima.
 
Seful ANSVSA Acesta a precizat ca in judetele limitrofe cu Ucraina si Republica Moldova, respectiv Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea, masurile intreprinse sunt mult mai severe decat in celelalte judete, iar responsabilii fondurilor de vanatoare din aceste zone au fost informati in ceea ce priveste organizarea unor vanatori de mistreti pentru efectuarea testelor de depistare a pestei porcine africane.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Cu ajutorul ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, am reusit sa obtinem in trei zile aprobarea Ministerului Mediului prin care vom putea face in prima faza o extractie de 50 de capete de mistreti. Aceasta nu inseamna ca se va intampla in cateva zile, ci intr-o perioada de 2—3 luni, pentru a avea un esantion concludent in ceea ce priveste verificarea pestei porcine africane. In aceste zile avem intalniri cu guvernatorul Deltei Dunarii, cu autoritatile locale din Tulcea si cu directorii silvici, care ne vor sprijini pentru organizarea vanatorilor. Vrem sa facem aceste vanatori sub coordonarea ANSVSA si a directiei din Tulcea, deoarece nu sunt activitati sportive, ci sunt numai si numai cu scop de diagnostic. Sunt doua lucruri de urmarit: in primul rand sa cercetam daca intr-adevar exista boala in Delta Dunarii si in al doilea rand, daca vanatul este impins in zona de patrundere pe teritoriul Romaniei. Scopul nostru este sa descoperim virusul in mediul salbatic, daca exista pe teritoriul Romaniei, pentru ca in cazul in care il descoperim intr-o localitate, lucrurile se complica mult mai mult”, a explicat presedintele Autoritatii Veterinare.
 
Pesta porcina africana nu se transmite la om, fiind o boala specifica porcilor salbatici si domestici, insa are o difuzibilitate foarte mare, iar mortalitatea poate ajunge chiar la suta la suta.
 
La ora actuala, pe plan mondial, nu exista vaccinuri pentru tratamentul pestei porcine africane, iar pericolul pentru zonele aflate la granita cu Romania este foarte mare, cu atat mai mult cu cat aceasta boala se transmite foarte repede, producand pierderi economice insemnate, din cauza morbiditatii si a rezistentei ridicate a virusului.
„Pesta porcina africana nu este o boala care se transmite la om, ea este specifica porcului salbatic si a celui domestic. In comparatie cu pesta porcina clasica, cea africana are o difuzibilitate mult mai mare, mortalitatea este foarte mare si se poate ajunge chiar la suta la suta, iar la ora actuala nu exista pe plan mondial un vaccin contra pestei porcine africane. Noi avem posibilitatea sa ne batem cu orice boala, dar marele pericol economic este legat de sistarea exporturilor cu tarile in care evolueaza aceasta boala. Romania nu s-a confruntat niciodata cu acest virus si a dovedit intotdeauna ca este capabila sa gestioneze boli chiar si din cadrul panzootiilor. Delta Dunarii este zona cea mai de risc, este foarte greu de controlat, dar, la noi, masurile sunt foarte severe, atat pe timp de pace epizootologica, cat si pe timp de razboi epizootologic”, a mai explicat Baiculescu.
 
Totodata, conducerea ANSVSA a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru analizarea masurilor luate in vederea prevenirii aparitiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, iar la inceputul lunii ianuarie va sosi in Romania o misiune europeana pentru efectuarea unei evaluari in acest sens.
 
„Am solicitat inclusiv Comisiei Europene sa ne trimita reprezentanti pentru a discuta toate masurile care au fost luate de Romania, pana la aceasta data, si sa ne sugereze ce ar mai fi necesar. Am primit confirmarea ca in cel mai scurt o sa avem o misiune europeana in tara noastra pe aceasta tema. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample in prima saptamana din 2016”, a precizat presedintele institutiei. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016