Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizatiile Utilizatorilor de Apa ar putea primi ajutoare de minimis pentru irigatii

organizatiile-utilizatorilor-de-apa-ar-putea-primi-ajutoare-de-minimis-pentru-irigatii

Masura are ca scop cresterea suprafetelor irigate, in contextul in care nu exista foarte mare interes pentru depunerea de proiecte pe submasura 4.3 – componenta irigatii.


La jumatatea acestei saptamani, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Achim Irimescu, alaturi de secretarii de stat Daniel Botanoiu si Daniela Giurca au avut o intalnire de lucru cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si cu presedintele Ligii OUAI-urilor, Viorel Nica.
 
La sedinta au participat si directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Eugen Popescu, directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, Dana Rebega, directorul general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Florin Ionut Barbu, alaturi de experti ai MADR.
 
Intalnirea a avut ca scop stabilirea masurilor necesare accelerarii absorbtiei fondurilor europene puse la dispozitia organizatiilor de imbunatatiri funciare prin submasura 4.3 - irigatii (Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Componenta infrastructura de irigatii) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
 
In introducere, ministrul si-a exprimat regretul ca in ciuda faptului ca erau pregatite pentru a fi irigate 385.000 hectare, in 2016, s-au irigat in jur de 150.000 hectare, dorind totodata sa afle care sunt cauzele pentru care nu au existat solicitari pentru irigat din partea fermierilor, in zonele unde era posibila operaţiunea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In alta ordine de idei, ministrul a incercat sa afle de la reprezentanţii OUAI-urilor de ce nu exista interes pentru depunerea de proiecte pe submasura 4.3 – componenta irigaţii.
 
„Intrucat sunt fonduri europene disponibile, ne dorim sa construim un sistem care sa acopere o arie cat mai mare, referindu-ne aici la infrastructura secundara, iar banii europeni disponibili prin PNDR 2014-2020 – Submasura 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice– componenta irigatii - sa fie cat mai bine utilizati pentru a veni in sprijinul a cat mai multor beneficiari”, a mentionat ministrul Irimescu in cadrul discutiilor.
 
La randul lor, fermierii au amintit o parte din problemele cu care se confrunta in realizarea proiectelor prin PNDR 2014-2020, venind cu exemple concrete din Ghidul Solicitantului pentru 4.3 – indeosebi Anexa 6 – care, potrivit fermierilor, nu acopera nevoia reala a Romaniei.
 
Conducerea MADR a ascultat problemele expuse de cei prezenti in sala si le-a sugerat acestora sa transmita propuneri concrete care vor fi analizate la nivel de experti in cadrul Ministerului, pentru a veni in sprijinul fermierilor. De altfel, MADR – ANIF – AFIR si reprezentantii OUAI-urilor lucreaza la imbunatatirea acestei Anexe, astfel incat sa poata fi acoperita nevoia reala a Romaniei referitoare la sistemele de irigatii din infrastructura secundara.
 
De asemenea, reprezentantii OUAI-urilor au aratat ca lipsa echipamentelor si a utilajelor pentru irigat, canalele colmatate sunt alte probleme care ii impiedica sa irige terenurile, desi acestea se afla in zonele amenajate pentru irigat.
 
Pentru cresterea suprafetelor care se iriga se analizeaza posibilitatea operationalizarii unei scheme care are ca scop acordarea de ajutoare de minimis Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii si/sau Federatiilor de Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, care aplica irigatii pe suprafete agricole aflate in amenajari.
 
Masura are in vedere compensarea costurilor cu serviciile prestate de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, respectiv pentru energia electrica consumata si apa pentru irigatii livrata pana la statiile de punere sub presiune ale beneficiarilor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016