Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Paraguayanul care s-a făcut fermier în Moldova


Luis Juvinel a cumpărat în urmă cu un an o fostă crescătorie de porci din Criuleni (Republica Moldova), considerată până acum două decenii una dintre cele mai mari din ex-spaţiul URSS. Investitorul a preluat toată ferma într-un stadiu avansat de deteriorare şi a reuşit să facă din ea una ultramodernă.
Luis Juvinel a pornit afacerea cu porcii în urmă cu un an. După ce a studiat piaţa zootehnică din Moldova, paraguayanul a decis să pună pe picioare o fermă de porci ultramodernă. Aşa a pus ochii pe ferma din Cimişeni, raionul Criuleni, considerată până în urmă cu 20 de ani una dintre cele mai mari crescătorii de animale din fostul imperiu sovietic. După destrămarea fostei URSS, ferma a fost închisă. Apoi, localnicii din zonă au vandalizat-o, au furat tot ce au găsit, de la uşi, geamuri până la acoperiş.

Noul proprietar spune că, atunci când a cumpărat-o, a mai găsit doar scheletul fostei construcţii şi buruieni înalte cât un stat de om. Luis Juvinel a luat totul de la zero, a refăcut complet încăperile, a dotat ferma cu ustensile din cele mai moderne şi i-a pus numele „Porco Bello" („Porcul Frumos"-n.r.).

Paraguayanul a început afacerea cu 2.000 de animale şi spune că vrea să o dezvolte până la 150 de mii de porci pe an. Iniţial, Luis Juvinel a cumpărat porci din Olanda. Acum însă, prin încrucişări genetice, a creat propria rasă, pe care a numit-o „Porco Bello". Patronul spune că „porcii frumoşi" sunt toţi „unul şi unul, lungi, subţiri şi aproape că n-au slănină".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pentru ca animalele din ferma sa să arate perfect, Luis mărturiseşte că a trebuit să gândească o reţetă perfectă pentru a-i creşte. „Ca crescător, trebuie să ştii exact în ce perioadă trebuie să pui porumb în raţia de hrană, când trebuie să-l scoţi din alimentaţie, când e permis să le dai mai mult grâu porcilor, sau mai multă apă. Totul terbuie să fie ca la carte", spune proprietarul fermei.

Una dintre problemele cu care se confruntă Luis este piaţa de desfacere. „În Moldova sunt mai mulţi producători autohtoni de carne. Statul îi avantajează însă doar pe importatori, chiar dacă noi, cei care avem ferme aici, creăm locuri de muncă, achităm impozite la stat. În 2010 am plătit impozite de 1,5 milioane de lei doar pentru importul porcilor", spune Luis Juvinel.

În prezent, „Porco Bello" vinde pe lună câte 1.200 de porci. „Nu e prea bine", susţine proprietarul. „Ca să avem profit, trebuie să vindem cel puţin 1.800 de porci pe lună. Tot timpul variază preţul la cereale. Mă tem că anul acesta nu vom avea de unde procura orz şi grâu, căci cerealele se exportă masiv. În acelaşi timp, preţurile la carne scad. Anul trecut, un kilogram de carne vie costa 30 de lei, anul acesta e 25 de lei. Singurii care câştigă sunt intermediarii", spune îngrijorat Luis.

Fermierul a învăţat limba română în trei luni. Spune că îşi cunoaşte foarte bine cei 50 de angajaţi şi îi tratează pe toţi ca pe nişte prieteni. Le vorbeşte în graiul românesc, le ascultă problemele personale şi chiar le dă sfaturi. La serviciu, le-a făcut tuturor salopete speciale de muncă şi toţi urmează un ritual special atunci când vin şi pleacă de la fermă.

Citeste mai mult in Adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016