Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plante medicinale: pelinul si rostopasca


Pelinul comun (Artemisia vulgaris) se deosebeşte de ruda sa mai cunoscută, pelinul alb (Artemisia absinthium), prin culoarea şi forma frunzelor, care sînt verzi pe deasupra, albicioase în partea inferioară şi foarte incizate. În scop terapeutic se folosesc doar părţile aeriene ale plantei.


Fitoterapeuţii moderni clasifică pelinul comun ca tonic, nervin, stimulent, diaforetic şi emenagog. Există numeroşi specialişti în medicină care afirmă că legătura dintre creier şi măduva spinării este atît de strînsă, încît plantele care influenţează coloana vertebrală au mari şanse să acţioneze asupra unei regiuni de pe creier. Pelinul, de exemplu, stimulează măduva spinării şi acţionează în congestia cerebrală. Deseori, somnambulismul este combătut cu pelin. Acesta este un excelent tonic cerebral.

Rostopasca este o planta medicinala utilizata in afecţiuni hepatice şi biliare. În scopuri terapeutice, de la rostopască se recoltează ramurile şi tulpinile tinere cu frunze în timpul înfloririi, fără părţile lemnoase ale tulpinii principale, fără rizomi şi rădăcini. Deşi exploatarea rădăcinilor este utilă în fitoterapie, aceasta poate duce la scăderea potenţialului bazinelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

În rostopască s-au identificat alcaloizi din grupa naftofenantridinei: chelidonina, homochelidonina, oxichelidonina, mezoxichelidonina, cheleritrina, sanguinarina; alcaloizi din grupa protoberberinei: coptizina şi tetrahidrocoptizina, cantităţi mici de berberina; alcaloizi din grupa protopinei: protopina şi a, b-alocriptopina; cantităţi mici de sparteină. În frunze s-au identificat cantităţi apreciabile de vitamina C. În părţile aeriene şi subterane s-au mai identificat rezine, ulei volatil, substanţe de natură flavonoidică şi saponozide.

Alcaloizii din rostopască au mai multe acţiuni farmacodinamice importante; în special chelidonina şi homochelidonina au acţiune similară morfinei, fiind deprimante ale miocardului, au acţiune sedativă şi narcotică asupra centrilor nervoşi superiori; relaxează musculatura netedă a vaselor mari şi, în special, a coroanelor; asupra respiraţiei au acţiune uşor stimulatoare. Sanguinarina are acţiune excitantă asupra centrilor medulari. Cheleritrina are proprietatea de a cobori presiunea arterială şi stimulează peristaltismul intestinal şi contracţiile uterine. În schimb, chelidonina diminuează tonusul musculaturii netede intestinale, uterine, bronhiale şi a altor organe, avînd în această direcţie acţiune antispastică de tipul papaverinei, prezentînd totodată avantajul unei toxicităţi mai reduse.

Pe lîngă acţiunile majore, extractele totale din această plantă au remarcabile efecte antibiotice pe un mare număr de germeni patogeni. Nici acţiunea mitoclazică a alcaloizilor din rostopască nu este lipsită de importanţă pentru fitoterapie. În special sanguinarina, după cercetări mai recente, s-a dovedit a avea efecte antitumorale de tip colchicinic.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016