Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plante textile - bumbacul


Bumbacul este prelungirea epidermica unicelulara a cojii semintelor plantei. Are o culoare alb-galbuie, dar cea mai importanta este lungimea. Dupa lungime distingem:
  • bumbac cu lungime extralunga, 45 mm
  • bumbac cu lungime lunga, 34 mm (Au o culoare alba, un luciu matasos, accentuat, un continut mic de impuritati si pot fi filate prin procesul pieptanarii, rezultand fire foarte fine (subtiri) si foarte rezistente. Aceste soiuri de bumbac se cultiva in Siria, Sudan, Egipt)
  • bumbac cu fibra medie sau mijlocie (culoare alb-galbuie, cu lungimea fibrei intre 28 si 34 mm, acesta se poate prelucra numai prin procedeul cardarii rezultand fire de grosimi mai putin rezistente si tesaturi cu calitate medie). Reprezentantul acestuia este bumbacul american, bumbacul din C.S.I.
  • bumbac cu fibra scurta, cu lungimi pana la 24 mm, culoarea alb cu tenta spre galben, contine impuritati, fibre scurte incalcite (nopen) resturi vegetale. Reprezentantul cel mai important este bumbacul chinezesc, bumbacul indian.


Repriza fibrelor (continut de apa legal admis in tranzactiile comerciale este de 8,5%)

Materialele textile din bumbac confera proprietati igienice sanitare bune. Importanta reprizei consta in aceea ca ajuta la recalcularea masei comerciale. Rezistenta specifica a fibrei este cuprinsa intre 32 si 36 kg forta/mm2. Densitatea este 1,50 gr/cm3 si alungirea la rupere este mica, adica tesatura se sifoneaza.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Proprietati chimice. Solutiile de acizi minerali 5% solutii slabe distrug fibrele. Pe aceasta proprietate se bazeaza operatia de curatire a fibrelor de lana de scaieti, ciulini, resturi vegetale. Acizii minerali mai concentrati distrug fibrele bumbacului. Spalarea se realizeaza cu detergenti cu PH pana la 9,5. Solutiile alcaline concentrate distrug fibrele.

La o concentratie de 26% hidroxid de sodiu (NaOH) are loc mercerizarea bumbacului, care consta in tratarea la rece 15-20%, timp scurt 1-2 minute, urmata de o intindere; prin mercerizare se imbunatateste luciul, proprietatile de absortie si afinitatea fata de coloranti (se vopsesc mai usor si mai frumos). Ca efect secundar al mercerizarii, creste si rezistenta cu pana la 20%.

Solutiile oxidante de concentratie medie distrug pigmentii naturali din fibra si pe aceasta proprietate se bazeaza albirea tesaturilor. Daca concentratia creste, rezistenta fibrei este afectata.

Bumbacul prezinta principalul component celuloza intre 95-98,5%, care este celuloza chimic-pura de natura, restul este format din substante pectice necelulozice, pigmenti si substante minerale 0,5%, ceruri si grasimi 0,6% si altele.
Aspecte privind piata bumbacului in ordinea productiei si exportatori mondiali: SUA, China, CSI, India, Pakistan, Sudan, Brazilia, Turcia, Egipt.

Asia ocupa primul loc in productia mondiala, in timp ce Africa are o pondere mica de circa 10%, dar e principalul furnizor de bumbac cu fibra lunga si extralunga.

Tarile producatoare din America, Asia, Europa, produc bumbac cu lungime medie. Cu lungime scurta e cultivat in China si India.

Bumbacul constituie inca principala marfa la export in multe tari in curs de dezvoltare si are o importanta economica si sociala. Se remarca pe plan mondial deplasarea industriei prelucratoare de bumbac din tarile dezvoltate catre cele in curs de dezvoltare, tarile dezvoltate acordand atentie deosebita fibrelor chimice speciale cu proprietati deosebite, utilizate in domeniile de varf ale tehnicii.

In Romania se importa din Turcia, Egipt, Sudan bumbacul cu lungime medie reprezentand ponderea cea mai mare in importul nostru de bumbac si bumbac cu lungime lunga din Egipt, Sudan, Siria.

sursa
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016