Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Politica agricolă comună, între "sprijin" şi "tâmpenie"


Agricultura europeană ar trebui să treacă de la modelul actual, industrial, la modelul ţărănesc, care respectă mediul, precum şi drepturile lucrătorilor şi ale consumatorilor. Aşa arată mesajul transmis mediului agricol şi alimentar din România de către patru asociaţii de profil din Franţa, Italia, Polonia şi Spania. Reprezentanţii acestora au vizitat România în perioada 28 ianuarie - 1 februarie, promovând principiile pe care ar urma să se bazeze noua Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene.
Printre aceste principii se numără şi ideea că ajutorul pentru dezvoltarea agriculturii trebuie reorientat de la "bogaţi" către "săraci". Asta în condiţiile în care, la ora actuală, 80 la sută dintre subvenţiile pentru hectar merg către 20 la sută dintre producători, reprezentaţi de marile exploataţii agricole. În România, reacţiile referitoare la anunţata schimbare sunt împărţite, după cum a constatat romanialibera.ro.

"Statul român trebuie să ajute micii producători"

"Din punct de vedere competitiv, doar marii producători realizează ceva pe piaţa de la noi. Dacă vrem să schimbăm asta, atunci trebuie să-i găsim pe acei mici producători care chiar au potenţial, iar statul trebuie să-i sprijine", spune secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura şi Alimentaţie - Agrostar, Gabriel Dorobanţu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

În primul rând - precizează Dorobanţu - statul român ar trebui să facă presiuni la Bruxelles pentru ca agricultorii din ţară să primească o subvenţie mai mare decât 80 de euro pentru hectar. "E clar că nu putem obţine peste 300 de euro/ ha, cât au Germania sau Franţa, dar e la fel de clar că nu putem să mai continuăm cu cât ne atribuie UE în prezent", adaugă reprezentantul Agrostar.

Apoi - menţionează Garbiel Dorobanţu - ar fi de datoria statului să susţină micii producători. "Nu e normal ca agricultorii din România să plătească 1,2 euro la pompă pentru litrul de motorină destinată muncilor agricole, iar cei din Franţa să dea 50 de eurocenţi. Acolo statul elimină taxele şi impozitele pentru agricultori şi pune la dispoziţie pompe speciale", mai spune Dorobanţu.

Care conchide că "Politica Agricolă Comună oferă cheia succesului: o agricultură dominată de producători care deţin 10-50-100 de hectare".

"Micii producători să-şi înfiinţeze cooperative"

Dar preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, este de altă părere: "Este o tâmpenie să-i ajuţi mai mult pe cei mici, o prostie. Cei din străinătate zic asta pentru că ei au mai mulţi mici producători, dar la noi nu merge aşa fiindcă cei mari ţin piaţa".

În plus - continuă Gheorghe Caruz - "ieşirea pe piaţă" ar fi controlată total de supermarketuri, care ar prefera numai pe "cei mari" şi pe "cei de afară".

"Să ştiţi că această Politică Agricolă Comună nici măcar nu-şi respectă propriile principii, adică să creeze o producţie mare, ieftină şi de calitate. Păi în timp ce Uniunea Europeană este foarte pretenţioasă cu produsele alimentare şi impune fel de fel de reguli, în ţări ca Statele Unite şi Brazilia crescătorii de animale nici măcar nu folosesc grajduri, nu ştiu ce-i aceea trasabilitate şi se bazează pe cereale modificate. Europa nu face faţă concurenţei şi dacă UE va dormi în continuare ne vom trezi cu un dezastru", avertizează Gheorghe Caruz.

Omul de afaceri, cu o avere estimată la 100 de milioane de euro, le sugerează micilor producători să se asocieze în cooperative dacă vor să conteze pe piaţă. "În Danemarca asta au făcut şi acum au abatoare unde îşi permit să taie 30.000 de porci într-o zi. Aşa niciun supermarket nu poate să-i refuze", concluzionează Caruz.

Citeste mai mult in Romania Libera
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016