Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
AgroRomania.ro » Stiri » Pomicultura: Bolile marului

Pomicultura: Bolile marului

Tags: boli la mar

Rapănul mărului şi părului – Venturia inaequalis
Simptome. Ciuperca atacă toate organele verzi ale pomului. Pe frunze, apar pete mici, cenuşii, cu dezvoltare radiară; petele cresc, ajungând la 5-10 mm diametru şi devin brune, cu aspect catifelat. Frunzele puternic atacate cad prematur. Pe fructe, apar pete rotunde, asemănătoare celor de pe frunze. Fructele tinere se usucă, iar cele cu atac parţial vor creşte şi vor crăpa în porţiunea petelor (frecvent la fructele de păr atacate). Fructele cu rapăn au rezistenţă redusă la păstrare, putrezind uşor în depozit. Atacul pe lăstari, apare tot sub forma de pete rotunde, cafenii.

Agentul patogen este ciuperca Venturia inaequalis.

Prevenire şi combatere. Se realizează prin cultivarea de soiuri rezistente la rapăn, cum ar fi: Prima, Priam, Priscilla, Florina, Liberty, Pionier, Voinea, Generos, Romus-1, Romus-2, Romus-3.

Sunt necesare măsuri pentru reducerea sursei de infecţie din livezi: îngroparea frunzelor căzute, eliminarea şi arderea lăstarilor infectaţi, eliminarea pomilor bătrâni, precum şi tratamente chimice specifice, în funcţie de rezistenţa soiurilor, condiţiile meteo şi gradul de atac
Arsura bacteriană comună – Pseudomonas syringae
Simptome. Frunzele atacate se brunfică, se usucă şi cad. Pe lăstari, ramuri şi trunchi, apar plăgi uscate, adâncite, scoarţa în dreptul lor fiind aderentă la lemn. Ramurile cuprinse de jur-împrejur se usucă. Florile şi fructele tinere se usucă, rămânând şi ele prinse de ramuri.

Agentul patogen este o bacterie care se poate răspândi prin insecte, apă, poate rezista şi peste iarnă în scoarţa ramurilor infectate. Ca măsuri de prevenire şi combatere, se recomandă o igienă culturală strictă, tratamente cu produse cuprice toamna la căderea frunzelor şi primăvara la înflorit.

Focul bacterian – Erwinia amylovora
Simptome. Florile şi fructele legate se ofilesc, capătă o culoare brună şi se usucă. Frunzele se brunifică, se răsucesc şi se usucă. Pe lăstari, apar ulceraţii, cu scurgeri de exsudat, se ofilesc, se îndoaie de vârf, se brunifică şi se usucă. Pe ramuri şi trunchi apar pete mari, adâncite. Scoarţa atacată se
necrozează şi se lipeşte de lemn. Pe suprafaţa plăgilor, apar picături de exsudat, care, cu timpul se întăresc, căpătând un aspect de chihlimbar.

Agentul patogen, Erwinia amylovora, se propagă rapid în toata coroana pomului, răspândindu-se treptat şi la pomii învecinaţi. Se poate transmite prin material vegetal infectat, apă, insecte, leziuni şi prin orificii naturale (stomate, lenticele)

Combatere. Ca măsuri de prevenire, se recomandă aplicarea măsurilor de carantină privind materialul săditor folosit. La pomii atacaţi, lăstarii se taie şi se distrug prin ardere. Imediat, se face şi un tratament chimic. E bine ca tăierea lăstarilor atacaţi să se facă pe vreme uscată, iar ustensilele să fie dezinfectate.

Chimioterapia foloseşte înainte de înflorit produsele cuprice (Champion 50 WP). În timpul înfloritului, se mai fac 2-3 tratamente, urmate de tratamentul din toamnă, înainte de căderea frunzelor, tot cu produse cuprice (Champion 50 WP)

Putregaiul brun – Monilia fructigena
Simptome. Ciuperca atacă frunzele, florile, lăstarii şi fructele tinere. Pe fructele dezvoltate, în funcţie de condiţiile de mediu, apar 4 tipuri de manifestare a moniliozei:

  • putregaiul brun se manifestă prin apariţia unor pete brune, care cuprind treptat tot fructul. La suprafaţa petei, este specifică formarea de cercuri concentrice de culoare alb-cenuşiu-gălbuie, reprezentând fructificaţiile ciupercii – această formă de atac se întâlneşte în livezi, fiind favorizată de
    vreme umedă şi caldă;
  • putregaiul negru – în acest caz, fructele putrezesc, având pieliţa negricioasă; este favorizat de verile reci şi ploioase – este forma care se manifesta cel mai frecvent în depozite;
  • mumifierea fructelor – se observă la fructele putrezite parţial o pierdere a apei, o zbârcire şi o întărire, rezultând un aspect mumificat; fructele rămân prinse în pom până în anul următor, asigurând surse de infecţie ulterioară;
  • putregaiul inimii fructului – constă în putrezirea fructelor, începând de la căsuţa seminală spre periferie. Aceasta formă de atac nu se observă la selectarea fructelor pentru depozitare, ceea ce în final va duce la transformarea fructelor păstrate într-o masă de putregai, pierderile economice fiind extrem de importante. Agentul patogen se răspândeşte prin insecte, leziuni mecanice, ciupituri cauzate de dăunători. Trecerea de la un fruct la altul este frecventă la merele depozitate, în special dacă nu se asigură o bună ventilaţie.

Făinarea mărului – Podosphaera leucotricha
Simptome. Boala apare devreme, o dată cu dezmuguritul. Apare pe lăstari, pe frunze şi pe flori, pe toate organele verzi, acoperite de pâslă miceliană, apare o pulbere alb-gălbuie, uşor de observat. Frunzele sunt înguste, curbate, şi treptat se brunifică. Florile atacate se brunifică şi se usucă. Lăstarii atacaţi se disting uşor în coroana pomilor, având culoarea albă, ce contrastează cu verdele general. Se transmite uşor prin miceliul ciupercii, care se găseşte în mugurii atacaţi.

Combatere. Se recomandă folosirea de soiuri rezistente la făinare; tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi, îndată după înflorit, dar şi în perioada de repaus; tratamente chimice în funcţie de soi şi de sensibilitatea acestuia, de condiţiile pedoclimatice şi de gradul de atac

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Pregatirea solului pentru cultura de ovaz

Intrebare: Buna ziua. As dori sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea intrebare: care sunt lucrarile solului ce trebuiesc efectuate dupa plantele premergatoare care se recolteaza timpuriu la ovaz?

Raspuns: Lucrarile solului dupa plante premergatoare care se recolteaza timpuriu constau in efectuarea aratur... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii4 comentarii





mihaela 2011-05-18 17:28:38

Pe suprafata frunzelor de mar au aparut niste pete rosii, mari, evidente, pana aproape de petiol. Puteti sa-mi spuneti ce este? si
Editat de administratorul site-ului

danut 2010-11-09 20:16:13

am un mar atacat de ceva care ii goleste trunchiul un parazit ceva, stie cineva ce sa ii fac?
Editat de administratorul site-ului

Barbu Ion 2009-03-19 09:46:30

Un articol foarte bun. Insa cred ca bolile si daunatorii au evoulat fata de cele clasice prezentate in acest articol si informatii actuale nu prea se gasesc. Nici scheme de tratamente fitosanitare la mar pe zone geografice nu se mai gasesc. de unde pot procura informatii pentru zona Izvoare-Voinesti, DB?
Editat de administratorul site-ului

Adriana Predescu 2009-01-23 13:17:24

Nimeni nu vorbeste de "pufarea Marului ionathan"care in ultimii 10 ani a facut cele mai mari ravagii economice.
Cauzele s-au descoperit cumva?
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit

Forum
Vali spune: Daca nu platesc agromediul pana la alegeri nici nu il mai vedem curand ca nu mai au motivatie. vedem sapt viitoare
25-Oct-2014 20:47:45
Raspunde la intrebare
anonim spune: Sper ca de acum inainte sa ne putem cultiva terenurile la timp sa nu mai intirziem ca sa nu va mai dam motive sa va luati de noi ca nu ne facem bine treaba.daca nu avem bani cum sa ne apucam de...
25-Oct-2014 20:34:31
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo


Faza zilei
Fertilizare la grau
clubagricultura.ro

...

Proces prin care combate evaporarea si cresterea buruienilor de origine vegetala sau minerala, astfe ...

Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton