Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Porumbul, o plantă sensibilă la îmburuienare. Erbicidarea în cultivarea porumbului


Porumbul, mai mult ca alte plante de cultura are la ora actuala probleme deosebite de imburuienare, din cauza terenurilor necultivate, ca surse de imburuienare si in special a practicarii monoculturii. Porumbul este foarte sensibil la imburuienare, in primele doua luni dupa rasarire, intrucat cresterea este lenta in primele 4-6 saptamani, precum si numarul redus de plante pe metru patrat (5-7 plante) creeaza in cultura inca de la inceput o apriga concurenta in favoarea buruienilor. In functie de gradul de imburuienare pierderile de recolta pot ajunge intre 50 si 90 la suta.
In aceste conditii se impune eliminarea concurentei buruienilor cu ajutorul erbicidelor. Obligatoriu, procurarea erbicidelor trebuie sa se faca numai de la firme sau societati comerciale autorizate. Erbicidarea la porumb se poate face inainte de semanat, sau in perioada cuprinsa intre semanat si rasarit (preemergent) sau pe vegetatie dupa rasarirea plantelor (postmergent). Cu prescurtari folosite in clasificarea buruienilor va prezentam principalele specii de buruieni de la noi judetul Salaj ce intra in clasa respectiva: MA - buruieni mono-cotiledonate anuale, cele cu frunza ingusta (mohor, iarba barboasa, odos); DA - dicotiedonate anuale, buruieni cu frunza lata (loboda, rapita, busuioc porcesc, cornutei, zarna. stir); DP - dicotiledonate perene (palamida sau scai, volbura, susai).

Este indicat in functie de buruienile existente in fiecare parcela, alegerea unui erbicid cu spectru cat mai larg de combatere sau folosirea unei combinatii de mai multe erbicide. In primavara cand se observa o imburuienare puternica cu dicotiledonate anuale si perene (in special volbura) si cu monocotiledo-nate anuale si perene (in spacial pir) nu se va lucra solul pana nu se face o erbicidare cu Roundoup su Glyphogan in doza de 3,5 litri la hectar.

Aceste erbicide fiind cu acsiune totala si sistematice combat toate buruienile rasarite. Dupa 3-6 zile de la tratament se poate pregati patul germinativ, iar pentru buruienile anuale ce apar ulterior din seminta vom folosi alt erbicid.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cand avem o infestare cu buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale preemergent putem folosi erbicidele: Gardoprim, Plus Gold 500 SC 4 - 5litri la hectar, Guardian in doza de 1,75-2,5 litri la hectar, Tropy 2,0 litri la hectar, DuaL GOLD 960 ec 1 - 1,5 litri la hectar, Stomp 330 EC - 5 litri la hectar Merlin 750 WG -0,150 grame la hectar. Ele se pot administra imediat dupa semanat pana la rasarirea porumbului.

Dozele sunt in functie de gradul de imburuienare si in functie de continutul in humus al solului, mai mici la o imburuienare mai slaba si un continut mai mic de 2 la suta humus.

Autor: Ing. Nicolae Jugrestan
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.69 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016