Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile produselor alimentare vor fi tinute „sub lupa” de Consiliul Concurentei

preturile-produselor-alimentare-vor-fi-tinute-sub-lupa-de-consiliul-concurentei

Institutia va monitoriza peste 600 de magazine atat inainte cat si dupa data la cate trebuie sa se reduca TVA la alimente, urmand a fi infiintat si un Monitor al preturilor.


Dupa vizitele efectuate in marile magazine si dupa intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii principalilor retaileri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat miercuri in sedinta de guvern un raport in care precizeaza masurile care vor fi luate pentru a fi evitata o crestere artificiala apreturilor la alimente inainte de data la care se va trece la TVA redus pentru aceasta categorie de produse.
 
Un rol important in prevenirea acestui fenomen ii va reveni Consiliului Concurentei, care va moitoriza in perioada urmatoare, dar si dupa 1 iunie peste 600 de magazine, pentru a urmari evolutia preturilor.
 
In raportul prezentat de Daniel Constantin se arata ca institutia va monitoriza preturile produselor alimentare atat inainte de introducerea cotei reduse de TVA la alimente cat si dupa data de 1 iunie, pentru a verifica daca efectul reducerii TVA asupra preturilor la raft se va mentine in timp.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Categoriile monitorizate vor fi din sectorul carnii si al preparatelor din carne, legume, fructe, lapte si produse lactate, apa si bauturi racoritoare, oua, si produse de baza precum ulei, faina, zahar, orez, paste fainoase, fasole uscata, malai, dulciuri.
 
Totodata, vor fi monitorizate si preturile unor categorii pentru care nu se modifica cota TVA, respectiv produse de panificatie unde reducerea a fost aplicata in 2013, dar si pentru bere si vin.
 
Reprezentantii Consiliului Concurentei au explicat ca in actiunea de monitorizare a impactului reducerii TVA asupra preturilor practicate la consumatorul final, vor exista trei filtre de monitorizare a preturilor: solicitarile de informatii catre marii comercianti, colectarea de date la fata locului si informatiile publicate de Institutul National de Statistica privind evolutia Indicelui Preturilor de Consum — grupa de marfuri alimentare.
 
„Datele culese vor fi analizate de inspectori din cadrul Consiliului cu expertiza pe zona de retail, statistica si econometrie, iar aceste analize vor arata in ce masura reducerea de TVA a fost transferata consumatorilor. Daca piata de retail este una concurentiala, ne asteptam ca transferul reducerii TVA la alimente sa fie resimtit in evolutia preturilor ia raft. Chiar daca pot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara a unor magazine si/ sau a unor producatori, la nivelul pietei in ansamblu, astfel de fenomene nu pot fi decat temporare”, se arata intr-un comunicat remis pe aceasta tema.
 
Totodata, pana la finele acestui an se intentioneaza si infiintarea unui  si Monitor al preturilor, un proiect prin care se spera sa se intensifice concurenta in aceasta piata, reducand costurile de informare ale consumatorilor. Acest proiect se va materializa printr-un site care va afisa comparatii de preturi pe categorii si produse alimentare relevante.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016