Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Pro Agro: Vanzarile la produse din carne de pasare si porc au atins in aceasta primavara minumul istoric

pro-agro-vanzarile-la-produse-din-carne-de-pasare-si-porc-au-atins-in-aceasta-primavara-minumul-istoric

Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, sustine ca acest lucru s-a intamplat dupa ce Ungaria a redus TVA la carne la 5 la suta, masura pe care ar trebui sa o ia cat mai curand si autoritatile romane.



Producatorii din industria carnii continua campania inceputa cu cateva saptamani in urma, prin care incearca sa convinga autoritatile de necesitatea reducerii TVA la carne si produsele din carne, dupa modelul produselor de panificatie, in cazul carora aceasta masura s-a dovedit a fi benefica.
 
In cadrul acestei campanii, Federatia Nationala Pro Agro a organizat zilele trecute o conferinta in cadrul careia s-a reiterat necesitatea reducerii TVA la produsele din carne, subliniindu-se faptul ca producatorii din acest domeniu au ajuns la limita profitabilitatii si ca vanzarile la producele din carne de pasare si porc au scazut mult, mai ales dupa ce Ungaria a inceput sa aplice aceasta metoda a reducertii TVA la cinci la suta.

 
Alex Jurconi, presedintele federatiei a precizat ca in acest ritm, producatorii autohtoni nu mai pot continua mult timp, iar evaziunea fiscala in acest domeniu va capata proportii si mai mari decat cele pe care le are in prezent. In acest sens,federatia Pro Agro a adresat o scrisoare institutiilor finantatoare ale Romaniei, in care solicita reducerea la 5 la suta a TVA la carne si preparate din carne. „Producatorii romani de carne de pasare si de porc sunt cei mai afectati la ora actuala, in primavara aceasta inregistrandu-se vanzari la un minimum istoric. Pentru ca situatia economica a producatorilor de carne din Romania sa cunoasca o imbunatatire in perioada urmatoare, am adresat o scrisoare deschisa institutiilor finantatoare ale Romaniei, respectiv Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, in care solicitam reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5 la suta. Speram ca acest subiect sa fie abordat in cadrul vizitei pe care FMI o va efectua in tara noastra, in luna iunie”, a declarat Alex Jurconi.
 
Acesta a mai precizat ca adoptarea acestei masuri ar avea ca rezultat scaderea cu 15 la suta a preturilor produselor respective si s-ar reduce eveziunea fiscala , in conditiile in care, in prezent, aceasta reprezinta circa jumatate din potentialul pietei. „In conditiile actuale, cu o taxa pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de 24 la suta, evaziunea fiscala este aproape jumatate din potentialul pietei. Concret, statul pierde peste 450 de milioane de euro in fiecare an, din cauza evaziunii fiscale in domeniu. Tocmai de aceea, prin reducerea TVA la 5 la suta, ar avea de castigat pe termen mediu si lung atat statul, cat si consumatorii finali, prin scaderea pretului la raft. Din analizele noastre, o diminuare a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de la 24 la 5 la suta ar putea determina scaderea preturilor cu pana la 15 la suta”, a mai aratat Jurconi.
 
Presedintele Pro Agro a admis ca, pe termene scurt, bugetul de stat ar avea de suferit in urma acestei masuri, insa a precizat ca exista solutii in acest sens dand cateva exemple care s-au dovedit eficiente in Germania si Spania.
 
„Pana cand economia neagra va iesi la suprafata, se va inregistra un minus in ceea ce priveste incasarile din TVA la bugetul de stat. Pentru a diminua acest ecart, propunem autoritatilor implementarea a doua solutii de baza. Prima se refera la implementarea unui sistem national de urmarire a transporturilor rutiere, in scopul monitorizarii potentialelor fraude fiscale. Aceasta urmarire s-ar putea realiza prin intermediul unui sistem GPS montat pe vehiculul care transporta marfa, solutie adoptata deja de Germania si Spania. A doua solutie vizeaza obtinerea unor imprumuturi, eventual prin emiterea de obligatiuni care ar putea fi achizitionate chiar de consumatorii finali, acestia dorind in mod clar sa beneficieze de produse mai ieftine si de calitate” a declarat Alex Jurconi.
 
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pro Agro: Vanzarile la produse din carne de pasare si porc au atins in aceasta primavara minumul istoric
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Transfer multiplu de exploatatie

Intrebare: Transferul de exploatatie se poate face de mai multe ori pe an, pentru aceeasi exploatatie?

Raspuns: Transferul de exploatatie se poate realiza oricand pe parcursul anului de cerere, pana la emiterea p... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
Adrian spune: MInciuni. Minciuni Minciuni...
30-Mar-2017 19:27:56
Raspunde la intrebare
Fermier spune: Pe Buzău au întrat la cineva restul de bani ? Și care a fost pe control teledectie.....
30-Mar-2017 17:59:50
Raspunde la intrebare
Dolha spune: 01 octombrie 2016 control in teren azi 30.03.2017 o bani in cont nici in toamna nimic.
30-Mar-2017 17:52:47
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Grebla mica aplicata la coasa ca sa aseze in brazda granele cosite. ...

Plante iubitoare de caldura ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura