Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producătorii agricoli susţin că suprafaţa culturilor de toamnă se va reduce cu până la 30%, în 2009

Producătorii agricoli autohton susţin că suprafaţa cultivată cu principalele culturi de toamnă va scădea anul acesta cu până la 30%, comparativ cu anul trecut, din cauza neacordării subvenţiilor, au declarat pentru NewsIn reprezentanţii Federaţiei Agrostar, FNPAR şi LAPAR.


“Ne aşteptăm la o reducere semnificativă a suprafeţelor din cultura de toamnă, de până la 30% faţă de 2008, în special, pentru că avansul de 70% din plata pe suprafaţă încă nu s-a acordat decât la un număr foarte mic de fermieri, până în acest moment. Astfel, în condiţii de criză, când preţurile inputurilor au crescut şi preţurile produselor agricole au scazut, oamenii au ajuns să aibă multe stocuri şi nu au reuşit să se capitalizeze. Toate aceste aspecte, cumulate cu lipsa subvenţiei vor conduce la scăderea suprafeţei cultivate în această toamnă”, a declarat pentru NewsIn, preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), Viorel Matei, a declarat, pentru NewsIn, că lipsa banilor pentru efectuarea lucrărilor şi pentru achitarea seminţelor, va duce la scăderi importante la culturile de grâu şi orz.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Cultura orzului şi orzoaicei va scădea anul acesta la circa 420.000 hectare, după ce în 2008 au fost cultivate circa 500.000 hectare. În ceea ce priveşte cultura de grâu, în 2008 au fost însămânţate circa 2.200.000 hectare, iar anul acesta suntem undeva la 1.800.000 hectare. La rapiţă, anul acesta avem cultivate 470.000 hectare, faţă de 450.000 hectare în 2008, dar 30.000 hectare sunt deja calamitate din cauza secetei, iar 25.000 hectare au densitatea foarte mică, tot din cauza lipsei ploilor”, a explicat Matei.

De asemenea, Marcel Cucu, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a declarat pentru NewsIn că producătorii agricoli se aşteaptă la o scădere a producţiei de cereale, cauzată şi de fertilizarea slabă din acest an.

„Campania aceasta a fost întârziată din lipsa finanţării şi se va reflecta în scăderea producţiei cu circa 30% deoarece fertilizarea a fost slabă. Toate îngrăşăminte s-au dat pe bani cash şi, astfel, s-au pus mai puţine. Din datele noastre, nu s-a folosit nici jumătate din cantitatea de îngrăşăminte care se acorda dacă ar fi existat resurse. De exemplu la un hectar de grâu, din 200-250 kilograme de îngrăşăminte cât era necesar, anul acesta nu s-au folosit nici 100 kilograme”, a spus Cucu.

Viorel Matei a adăugat că agricultorii sunt într-o situaţie dificilă, deoarece au achiziţionat seminţe, îngrăşăminte, şi respectiv furaje pentru zootehnie, bazându-se pe avansul din plăţile pe suprafaţă, iar, în prezent, în lipsa acordării acestuia, nu pot achita acele sume la termenul scadent.

Reprezentanţii producătorilor agricoli au mai spus că avansul trebuia dat în luna septembrie pentru a ajuta la dezvoltarea culturilor, iar acordarea acestuia în luna noiembrie nu mai poate ajuta culturile de toamnă.

„Dacă se mai dau subvenţiile e oricum prea târziu pentru că ele trebuiau date la timp, în luna septembrie. Acum e cam târziu, pentru că a trecut perioada în care puteam adăuga îngraşămintele necesare dezvoltării culturilor”, a explicat Marcel Cucu.

În plus, preşedintele FNPAR a adăugat că scăderea suprafeţelor cultivate în această toamnă va afecta şi culturile de primăvară.

„O altă problemă este faptul că s-au făcut foarte puţine ogoare pentru că motorina subvenţionată a fost insuficientă şi nu a acoperit nici 30% din necesar, aşa încât culturile de primavară sunt în pericol. Problema este şi blocajul din piaţă, foarte mulţi mai au stocuri de grâu, orz, porumb, dar nu le pot vinde la preţul scăzut din această toamnă”, a spus Viorel Matei.

În aceste condiţii, producătorii agricoli susţin că necesarul României de cereale nu va putea fi asigurat, urmând să se apeleze la importuri.

„Efectul principal al scăderii suprafeţelor cultivate cu cereale în această toamnă este că nu vom putea să ne asigurăm necesarul de cereale pentru consum propriu. Noi avem nevoie de 3,5 milioane tone grâu, împreună cu cele 500.000 pentru sămânţă, şi probabil vom apela la importuri”, a mai spus preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016