Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producătorii de alimente cer taxarea inversă a TVA


Firmele din industria alimentară cer guvernului ca taxa pe valoarea adăugată să se plătească doar la sfârşitul ciclului, în timp ce între furnizor şi firma cumpărătoare să se practice taxarea inversă. Teoretic, alimentele ar trebui să se ieftinească. De anul acesta, lovitura este dată firmelor aflate în insolvenţă, pentru că nu mai pot practica taxarea inversă.

Taxarea inversă a TVA este cerută explicit de producătorii din industria alimentară. Procedura presupune ca TVA să nu mai fie evidenţiată pe facturile care circulă între furnizor şi client, ci ambii să anuleze TVA prin practicarea taxării inverse, urmând ca această taxă să fie percepută de la consumatorul final. O astfel de procedură ar scuti firmele de la multe cheltuieli şi ar conduce la menţinerea preţurilor produselor alimentare sau chiar la scăderea preţurilor. Cel puţin aşa stau lucrurile în teorie. Patronatele din industria alimentară solicită taxarea inversă a TVA pentru ca producătorii de alimente să rămână cu bani pentru investiţii sau alte activităţi şi să nu mai fie nevoiţi să plătească TVA. De asemenea, sindicaliştii din această industrie afirmă, pe de o parte, că din cauza obligaţiilor actuale legate de TVA evaziunea este de 50% din producţia de carne, lapte, pâine şi legume şi că taxarea inversă ar presupune diminuarea pieţei negre şi menţinerea locurilor de muncă din branşă. Pe de altă parte, cei din industria alimentară sunt de părere că taxarea inversă ar face ca preţurile alimentelor să nu mai crească, prin simplul fapt că se aplică TVA doar la sfârşitul ciclului. Cu alte cuvinte, producătorul nu ar mai evidenţia TVA pe factură, intermediarul (comerciantul) nu ar mai plăti către furnizor, ci va percepe TVA-ul doar de la consumatorul final, bani pe care îi va plăti la stat firma în cauză (intermediarul). Produsele ar putea pleca de la producător cu 19% mai ieftine. Şi Fiscul agreează ideea taxării inverse, pentru că simplifică multe aspecte, însă rămâne de văzut dacă propunerea se va concretiza sau nu într-un act normativ.
„Scopul taxării inverse este acela de a fi ajutată firma plătitoare de TVA să nu mai achite către furnizor taxa, iar plătitorul de TVA evidenţiază taxa la vânzarea către beneficiarul final. La toate tranzacţiile intracomunitare se aplică taxarea inversă de către beneficiar, iar furnizorul nu plăteşte TVA. Către acest aspect se pot îndrepta lucrurile“, a precizat directorul coordonator adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Singura condiţie este ca ambele firme (furnizor şi beneficiar) să fie înregistrate ca plătitoare de TVA.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Gazeta de Sud
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016