Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii de oua cer daune in instanta lui Gheorghe Mencinicopschi pentru afirmatii false


Producatorii din cadrul Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania ii cer daune in instanta profesorului Gheorghe Mencinicopschi pe care il acuza ca a dezinformat populatia si a prejudiciat grav imaginea producatorilor de oua din Romania, ceea ce ar putea duce la distrugerea productiei autohtone, informeaza Mediafax, citat de GreenReport.
Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca 14 producatori de oua de consum s-au adresat deja instantei pentru a cere daune atat organizatiei Vier Pfoten, cat si profesorului Gheorghe Mencinicopschi, de la fostul Institut de Cercetari Alimentare – ICA SA, pe care i-au acuzat ca "lucreaza pentru distrugerea productiei autohtone de oua de consum, probabil pentru a permite importuri de oua din tari care cresc gainile in acelasi tip de custi ca si producatorii autohtoni".

Producatorii de oua sustin ca Gheorghe Mencinicopschi a spus "o sumedenie de neadevaruri grave" in legatura cu sistemul de crestere a gainilor ce produc oua de consum, in cadrul unei conferinte de presa din 9 februarie.

"Din pacate, nu este prima data cand domnul Mencinicopschi, care se vrea un guru national al alimentatiei sanatoase a romanilor, lanseaza minciuni cu pretentii de adevaruri stiintifice, provocand dezinformarea consumatorilor si aducand prejudicii deopotriva populatiei si industriei avicole nationale", a declarat Van.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Avocatul producatorilor de oua, Daniel Dascalu, a explicat ca afirmatiile profesorului Mencinicopschi au adus grave prejudicii de imagine, directe si indirecte, care au dus la o diminuare a vanzarilor. El a precizat ca daunele cauzate de afirmatiile lui Gheorghe Mencinicopschi nu pot fi contorizate deoarece cresc de la zi la zi, prejudiciul estimat pana acum fiind de circa 1,5 milioane de lei.

"Fac insa precizarea ca acest prejudiciu se reevalueaza si va fi actualizat in functie de ce va urma", a mai spus avocatul producatorilor de oua.
Ilie Van a declarat ca una dintre "minciunile" lui Gheorghe Mencinicopschi consta in faptul ca din cele 6,3 miliarde de oua care se produc anual in Romania, doar 17 %, si nu 75% la suta, se produc in custi neimbunatatite.

"In toata Uniunea Europeana, circa 68 % din ouale produse anual se produc in custi imbunatatite, ouale fiind marcate cu cifra 3", a mai precizat presedintele UCPR, care a adaugat ca cifra de pe oua nu are nicio legatura cu siguranta alimentara, ci cu terminologia de crestere a pasarilor.
O alta afirmatie contestata de producatorii de oua se refera la cea privind folosirea de organisme modificate genetic in hrana pasarilor. "Romania, ca si toate tarile UE, nu cultiva cereale modificate genetic si deci nu foloseste asemenea materii prime in hrana pasarilor. Crescatorii din Romania respecta intocmai legislatia europeana in acest domeniu", a mai declarat Ilie Van.

Producatorii de oua resping si afirmatia potrivit careia crescatorii romani de gaini ouatoare la custi folosesc hrana sintetica, afirmand ca "este o minciuna grosolana, care tradeaza lipsa de cunostinte minime in materie". Ei sustin ca hrana gainilor se compune din: porumb, orz, grau, floarea soarelui, rapita, soia si un premix vitamino-mineral, precizand ca nu se folosesc in hrana pasarilor fainuri proteice de origine animala, hormoni, sedative, antibiotice ca stimulatori de productie si nici nu sunt injectate pasarile cu astfel de biostimulatori.

"S-a afirmat ca se folosesc vitamine si minerale sintetice. Adevarul este ca aceste vitamine si minerale sintetice sunt aceleasi pe care le consuma oamenii si le cumpara din farmacii, si care se folosesc in toata lumea. Minciuna deruteaza consumatorii, omitandu-se sa se spuna ca si gainile crescute in sistem ecologic folosesc aceleasi vitamine si minerale", a mai spus Van.

O alta afirmatie care dezinformeaza si care a fost lansata de Gheorghe Mencinicopschi, sustin producatorii de oua, este cea potrivit careia gainile crescute la custi sunt stresate si produc hormoni de stres care ajung ulterior in oua.

"Minciuna poate da bine la presa, dar este nedemna pentru niste oameni de stiinta, mai ales daca aceasta afirmatie nu este bazata pe cercetari proprii de identificare si dozare a acestor hormoni din produs. De ce oare se doreste dezinformarea comsumatorului, legata de stresul pasarilor, si de ce nu se spune corect ca stresul cel mai puternic este suferit de pasarile crescute in aer liber, mai ales in aceasta iarna cu temperaturi extrem de scazute sau cu alte intemperii?! Este bine de stiut ca gainile stresate nu produc oua, asa cum, de altfel, se intampla in gospodariile taranesti, in curte, pe timp de iarna", a mai spus presedintele UCPR.

El a mai precizat ca producatorii romani de oua au termen, pana in 2012, sa puna la punct sistemul de custi imbunatatite, ceea ce inseamna ca spatiul asigurat pentru fiecare gaina trebuie sa fie mai mare, de la 550 de centimetri patrati, cat este in prezent, la 750 de centimetri patrati.

" Dupa 1 ianuarie 2012 UE nu va renunta la sistemul de crestere in custi, dar va accepta doar sistemul de custi imbunatatite: 750 centimetri patrati / cap gaina, stinghie de odihna si cuibar in cusca", a mai spus Ilie Van.

Crescatorii de Pasari sustin ca nu este prima data cand Gheorghe Mencinicopschi face "afirmatii publice nefondate si induce panica nejustificata in randul consumatorilor de oua". In plus, ei sustin ca profesorul Mencinicopschi nu are pregatirea necesara in domeniu pentru a face astfel de afirmatii.

"Intrucat organizatorii acestei campanii denigratoare, inclusiv domnul Gheorghe Mencinicopschi, nu sunt documentati nici macar la nivelul legislatiei UE, sustin lucruri care nu sunt fundamentate stiintific, lanseaza informatii superficiale preluate de pe internet, prezinta adevaruri trunchiate sau spun, de-a dreptul, minciuni, suntem indreptatiti sa credem ca prin aceste actiuni, prin aceste adevarate campanii denigratoare, se urmareste prabusirea industriei avicole romanesti, parte importanta a economiei nationale", a mai afirmat presedintele UCPR.

Organizatia pentru protectia animalelor "Vier Pfoten" a anuntat, in 9 februarie, declansarea unei campanii intitulate "Explica ce este stampila pe ou". Reprezentantii organizatiei au spus ca aceasta campanie se doreste a fi un semnal de alarma cu privire la faptul ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini care cresc in conditii improprii, care sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar adesea alimentatia acestora contine coloranti si furaje modificate genetic.

Directorul stiintific al Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferinta de presa, a spus ca este recomandat a fi consumat oul care are pe stampila cifrele 0 si 1.

"Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sanatatea in timp, ducand la supraponderabilitate, obezitate si celelalte afectiuni aferente acestora. Eeste bine ca oamenii sa invetele sa citeasca stampila de pe oua si sa cumpere numai oua stampilate cu 0 sau 1", a spus atunci profesorul Mencinicopschi.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016