Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 05-12 mai

prognoza-agrometeorologica-05-12-mai

Pentru perioada 05-12 mai, Agentia Nationala de Meteorologie prognozeaza un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7...19°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10...25°C, la nivelul intregii tari.
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3...13°C, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse intre 11...20°C, limite optime desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara insamantate pana la aceasta data, precum si continuarii lucrarilor de semanat/plantat.
Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si local caderi de grindina, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat chiar, 30-35 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va mentine in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim și optime, in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei și Moldovei. In Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea, vestul și local in centrul Transilvaniei, estul Munteniei, nordul și sud-estul Moldovei se va semnala seceta pedologica moderata și local puternica.

In stratul de sol 0-20 cm / ogor, aprovizionarea cu apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim și optime, in Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia, Moldova, sudul și estul Transilvaniei, local in estul Banatului. Deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata și local puternica, se vor inregistra in Crișana, Maramureș, Dobrogea, cea mai mare parte a Banatului, nordul și vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat in nord-estul și sud-estul Moldovei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
 
Ca urmare, procesele biologice atat la culturile de toamna, cat si la speciile de primavara infiintate pana in prezent vor evolua in general normal, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile intarziate fenologic si pe arealele agricole unde se vor semnala deficite de apa in sol.

Culturile de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima vor inregistra fazele de alungire a paiului (30-100%) si inspicare (10-80%), iar cele semanate in afara epocii optime vor parcurge predominant infratirea (80-100%) si alungirea paiului (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapita se va afla la alungirea tulpinii (60-100%) si inflorire (10-100%), pe toate suprafetele cultivate.

Floarea-soarelui semanata pana in prezent va parcurge germinarea si rasarirea (40-100%), precum si aparitia primei perechi de frunze adevarate (10-60%).
Cultura de porumb va inregistra fazele de germinare-rasarire (30-100%) si aparitia primelor frunze (10-50%).
Sfecla de zahar din Transilvania si Moldova se va afla in primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire (10-100%) si aparitia primei perechi de frunze (10-30%), iar la cartoful pentru consum se vor semnala incoltirea si rasarirea.
In plantatiile pomicole, la soiurile de samburoase se vor continua cresterea rodului, lastarilor si frunzelor, iar la semintoase vor predomina inflorirea, infrunzirea si legarea fructelor.

Vita de vie va inregistra dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor, in cea mai mare parte a podgoriilor.
Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (semanat, plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare in vii si livezi).
 
Recomandari de specialitate:
Urgentarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
Fertilizarea faziala a semanaturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
Continuarea verificarii si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare. 


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016