Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rase de vaci autohtone: Rasa Bruna de Maramures


In urma cu 50 de ani, Bruna de Maramures a devenit oficial rasa recunoscuta pe plan international. Aniversarea i-a determinat pe crescatorii de bovine din judet sa 2009 drept "Anul Brunei de Maramures". "Di ce crestem Brune? Die acee’ ca Bruna-i de-a noasta", a intarit Ion Coste, zis "Cercelus de Sub Runc", care se recomanda "crescator de Brune din zona Lapusului".
Descendenta a vacilor din manastirile cantonului Schwyz, Bruna de Maramures va fi celebrata pe tot parcursul anului. Membrii Asociatiei Crescatorilor de Taurine "Bruna-Schwyz" au anuntat ca vor organiza manifestari cu participanti din Elvetia, Austria, Germania, Franta, Spania, Italia si Slovenia. Presedintele asociatiei, sigheteanul Dorel Codrea, a declarat ca evenimentele vor avea loc in Maramuresul istoric, in zonele unde exista mari crescatori ai acestei rase: Sighetu Marmatiei, Sapanta, Barsana, Berbesti, Budesti, Rona de Sus, Desesti si Viseu de Sus.

Primele vaci din rasa Bruna au aparut in Romania in 1881, aduse de pe actualul teritoriu al Slovaciei de catre tipteri (svabii din Zips, adusi de Habsburgi sa muncesca in pepienierele de molid si in centrul de exploatare forestiera de pe Valea Viseului). Crescuta alaturi de vacile localnicilor, brunele tipterilor s-au adaptat si, prin incrucisari cu Mocanite si Sure de Stepa, au format Bruna de Maramures. Asa a simplificat zootehnistul Codre, care este si membru in Comitetul director al Federatiei Europene pentru Rasa Bruna, geneza unei rase care astazi poarta in lume numele Maramuresului. In secolul al XVIII-lea, rasa a era atat de apreciata incat, in 1743, in Praga, in cinstea incoronarii Mariei Tereza a avut loc o expozitie de Brune.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Romania Libera
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016