Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspunsul fostului ministru al agriculturii, Dacian Ciolos, la intrebarile adresate de recolta.eu in cadrul intalnirii live pe hotnews.ro


Recolta.eu: Domnule Ciolos, doua intrebari din partea recolta.eu

Au existat nenumarate critici privind intarzierile in implementarea sistemului informatic (IACS) al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), intarzieri care au afectat Romania atat pe planul absorbtiei de fonduri, cat si al credibilitatii.

Cum apreciati faptul ca, in pofida acestor critici, in luna ianuarie APIA a semnat un nou acord cadru cu acelasi furnizor?

Si cea de-a doua intrebare: Considerati drept realista afirmatia domnului Liviu Harbuz, potrivit careia Ministerul va elabora un nou PNDR, in termen de o luna?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Va multumesc

Dacian Ciolos: legat de contractul cu siveco, am mai facut deja anumite comentarii. Am mai spus faptul ca acest contract a fost semnat de conducerea apia si nu de minister, iar conducerea apia isi asuma modul in care a organizat licitatia si a negociat contractul. Cat am fost la conducerea ministerului, am solicitat mai multe controale legate de acest contract, precum si de alte contracte semnate de apia, si am cerut conducerii apia anumite masuri. Pe de alta parte, nu cred ca intarzierile legate de sistemul integrat de administrare si control al agentiei (faimosul IACS) sunt legate doar de contractul cu siveco.

referitor la modificarea PNDR, am mai spus-o mi se pare absolut normal ca acest program sa fie adaptat, imbunatatit, etc. pe parcursul celor 7 ani de implementare. Pe de alta parte, s-ar putea folosi foarte bine experienta, pozitiva si negativa, acumulata dupa primul an de implementare, pentru ca programul sa fie imbunatatit. Chiar eu, la sfarsitul mandatului, am cerut sa se faca acest lucru, pentru a introduce agricultura ecologica in cadrul programului. Poate ca modificarile pot fi gandite si puse pe hartie intr-o luna, dar cu siguranta negocierile cu Comisia Europeana privind aceste modificari, vor dura ceva mai mult.

Recolta.eu: Cum apreciati eficienta functionarilor din cadrul ministerului, in raport cu nivelul de salarizare?

Ioana Morovan, hotnews.ro: Este adevarat ca s-au angajat foarte multe persoane in ultimii ani, asa cum a spus dl. Sarbu, si daca da, de ce? Cum comentati afirmatia Ministrului, cum ca acestia "nu fac nimic"?

Dacian Ciolos: Nu vreau sa cad in capcana generalizarii, sa spuna ca toti sunt sau nu sunt efiecienti. Nu stiu cati erau in 2005, acum sunt in jur de 500 si ceva. Au fost create servicii noi, au fost preluati euroconsilierii de la Ministerul Integrarii Europene. Dupa ce am intrat in UE au aparut unele obligatiui care nu existau inainte privind raportarile si statisticel, a trebuit angajat personal. A trebuit negociat PNDR-ul si in paralel continuat SAPARD-ul.

La APIA sunt 5000 de oameni la 1,2 milioane de cereri. Polonia, cam la acelasi numar de cereri, are 7000 de angajati in agentia de plati.
Am fost ministru, am particopat la Consiliul de Ministri, la negocieri, la care Romania, ca orice stat memru, poate sa vina cu propuneri, dar trebuie sa vina cu argumente. Tarile cu agricultura importanta, care sustina anumite masuri specifice, au in spate aparate de analiza economica, de analiza a pietelor, care furnizeaza argumente pragmatice economice si politice prin care sa poti sustine anumite puncte de vedere.

Eu m-am simtit intr-o situatie proasta pentru ca nu aveam in minister astfeld e competente. Am incercat sa aduc analisti specializati in minister, sunt oameni buni in Romania, si sunt oameni care mi-au spus ca pentru 300-400 de euro nu vin sa faca modernizari economice pe care intr-o firma privata de consultanta le fac pentru 1000-2000 de euro.

Ar fi bine daca s-ar crea posibilitatea ca un factor de decizie politica din minister sa poata sa-si recurteze oameni performanti si sa negocieze salariul pe baza unor criterii clare. Sunt puncte in minister unde, daca vrei performanta, trebuie sa platesti omul respectiv.

Se poate lua birou cu birou, directie cu directie si se poate vedea daca sunt sau nu eficienti. Poti reduce numarul de oameni si sa creste eficienta, dar trebuie sa cresti salariile. Sunt locuri ramase neocupate in Minister, de pe care au fost dati oamenii afara si nu s-au mai ocupat pentru ca n-a venit nimeni la salariile acelea.

[audio:interviu-dacian-ciolos.mp3]interviu-dacian-ciolos
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016