Reprezentantii marilor magazine neaga ca au crescut artificial pretul la raft pentru produsele alimentare

Directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania spune ca este vorba de o fluctuatie normala pe piata concurentiala.
In ultima perioada pe fondul informatiilor ca marile magazine au crescut artificial preturile produselor alimentare la raft pentru a le scadea apoi dpa 1 iunie, odata cu intrarea in vigoare a masurii reducerii TVA la 9 la suta, reprezentantii retailerilor au fost chemati la discutii cu reprezentantii autoritatilor pentru a explica concret care este situatia in fapt.
Totodata, au fost organizate si mai multe dezbateri pe aceasta tema, ocazie cu care reprezentantii marilor magazine au sustinut ca aceste informatii aparute in ultima perioada sunt neadevarate si ca fluctuatia preturilor se datoreaza dinamicii specifice unei piete concurentiale.
Astfel, la un eveniment organizat de Asociatia Romana a Carnii, Delia Nica, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a declarat ca nu a existat nicio crestere artificiala a preturilor la raft dupa anuntul privind reducerea TVA la alimente, argumentand ca orice majorare care ar putea sa apara este dictata doar de dinamica unei piete concurentiale.
„Nu am avut nicio comunicare de crestere artificiala a preturilor la raft. Este o campanie intretinuta artificial. Ganditi-va ca din 55.000 de articole care se regasesc la un hipermarket, circa 35.000 sunt produse alimentare. Daca vine un produs de la un furnizor cu un pret mai mare, evident ca exista cresteri de preturi, si se va regasi la raft, insa veti vedea si reduceri de preturi, de exemplu la legume si fructe, cand va aparea pe piata productia proprie. Toate acestea tin insa de dinamica unei piete concurentiale” a precizat aceasta.
Totodata, Delia Nica s-a referit si la acuzatiile aparute in ultima vreme, sustinute chiar si de presedintele Rompan, Aurel Popescu, conform carora unele hipermarketuri obliga furnizorii sa renegocieze taxele, spunand ca acestea sunt, de asemenea, neadevarate, si ca acestea trebuie facute pe baza unor documente scrise, care, daca ar exista, ar constitui o dovada cu care ar putea fi sesizat imediat Consiliul Concurentei.
„Dintre 1.000 — 1.500 de furnizori pe care ii are orice lant de magazine, probabil la 50 — 100 de furnizori le-a expirat contractul de comercializare a produselor cu noi, contracte in care sunt stabilite cantitatile, ritmul de livrare, cand ne dorim sa facem o promotie in acord cu ei, si bineinteles pretul, dar de aici pana la a extrapola ca ii fortam pe furnizori, care sunt partenerii nostri, sub o forma sau alta, cred ca imediat s-ar sesiza Consiliul Concurentei. O astfel de negociere nu se intampla la telefon, ci se intampla pe e-mail sau printr-o scrisoare, sub orice forma scrisa. In secunda in care furnizorul se va adresa Consiliului Concurentei insotit de aceasta proba, lucrurile vor sta altfel”, a mai explicat Delia Nica.
Totodata, au fost organizate si mai multe dezbateri pe aceasta tema, ocazie cu care reprezentantii marilor magazine au sustinut ca aceste informatii aparute in ultima perioada sunt neadevarate si ca fluctuatia preturilor se datoreaza dinamicii specifice unei piete concurentiale.
Astfel, la un eveniment organizat de Asociatia Romana a Carnii, Delia Nica, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a declarat ca nu a existat nicio crestere artificiala a preturilor la raft dupa anuntul privind reducerea TVA la alimente, argumentand ca orice majorare care ar putea sa apara este dictata doar de dinamica unei piete concurentiale.
„Nu am avut nicio comunicare de crestere artificiala a preturilor la raft. Este o campanie intretinuta artificial. Ganditi-va ca din 55.000 de articole care se regasesc la un hipermarket, circa 35.000 sunt produse alimentare. Daca vine un produs de la un furnizor cu un pret mai mare, evident ca exista cresteri de preturi, si se va regasi la raft, insa veti vedea si reduceri de preturi, de exemplu la legume si fructe, cand va aparea pe piata productia proprie. Toate acestea tin insa de dinamica unei piete concurentiale” a precizat aceasta.
Totodata, Delia Nica s-a referit si la acuzatiile aparute in ultima vreme, sustinute chiar si de presedintele Rompan, Aurel Popescu, conform carora unele hipermarketuri obliga furnizorii sa renegocieze taxele, spunand ca acestea sunt, de asemenea, neadevarate, si ca acestea trebuie facute pe baza unor documente scrise, care, daca ar exista, ar constitui o dovada cu care ar putea fi sesizat imediat Consiliul Concurentei.
„Dintre 1.000 — 1.500 de furnizori pe care ii are orice lant de magazine, probabil la 50 — 100 de furnizori le-a expirat contractul de comercializare a produselor cu noi, contracte in care sunt stabilite cantitatile, ritmul de livrare, cand ne dorim sa facem o promotie in acord cu ei, si bineinteles pretul, dar de aici pana la a extrapola ca ii fortam pe furnizori, care sunt partenerii nostri, sub o forma sau alta, cred ca imediat s-ar sesiza Consiliul Concurentei. O astfel de negociere nu se intampla la telefon, ci se intampla pe e-mail sau printr-o scrisoare, sub orice forma scrisa. In secunda in care furnizorul se va adresa Consiliului Concurentei insotit de aceasta proba, lucrurile vor sta altfel”, a mai explicat Delia Nica.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » S-au stabilit pasii pentru implementarea directivei privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare
- » AFIR prelungeste sesiunea de primire a proiectelor pentru obtinerea unor produse alimentare prin PNDR 2020
- » Deficitul balantei comerciale cu produse alimentare, in scadere pe fondul cresterii exporturilor
- » Ministrul agriculturii dezbate cu producatorii si retailerii din sectorul alimentar implementarea reducerii TVA
- » Victor Ponta: Pentru scaderea TVA la alimente este nevoie de cresterea subventiilor

- intrebarea zilei
Temperatura lapte
Intrebare: Cate ore se poate pastra laptele proaspat la o temperatura de 25 de grade?Raspuns: La temperatura de 25ºC, laptele poate ramane proaspat maxim 6 ore.... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Romania printre tarile din UE cu cel mai mare efectiv de ovine
- » Cererile pentru subventii vor putea fi depuse si in vacanta de 1 mai
- » 1,13 miliarde de euro contractate prin PNDR 2020 pentru proiecte de modernizare a infrastructurii din mediul rural
- » Peste 430.000 de cereri unice pentru subventii depuse pana acum la sediile APIA
- » Reprezentaníi crescatorilor de porci, chemati la discutii cu oficialii MADR
Comentarii
0 comentarii