Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

România ar putea deveni ţara cu cea mai dezvoltată agricultură ecologică din Uniunea Europeană


Dacă Ministerul Agriculturii ar da curs solicitărilor Asociaţiei Bio-România, în câţiva ani, ţara noastră şi-ar putea disputa supremaţia în Europa în domeniul Agriculturii Ecologice, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Bio-România, publicat joi.
Această prognoză a specialiştilor din domeniu se bazează pe următoarele argumente:

a) Fertilitatea deosebită a terenului agricol din România;
b) Nivelul redus al poluării chimice a terenurilor agricole cultivate intensiv;
c) Necultivarea a circa 30% din suprafaţa agricolă a ţării - cea mai mare parte din acest teren poate fi certificat în sistem ecologic, chiar după numai 1 an de zile;
d) Suprafaţa mare de păşuni naturale şi păduri, care întrunesc condiţiile de certificare în sistemul Agriculturii Ecologice;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

e) Existenţa a peste un milion de ferme de semisubzistenţă, care pot fi convertite rapid şi eficient în microferme, certificate în sistemul Agriculturii Ecologice, prin programul „Fermierul BIO” lansat de Asociaţia Bio – România.

Datorită faptului că nu s-a mai acordat sprijinul comunitar fermierilor din agricultura ecologică după aderarea României la U.E. în 2007, au ieşit constant din sistem sute şi chiar mii de fermieri certificaţi în sistemul agriculturii ecologice. În ianuarie 2010 Ministerul Agriculturii a făcut un anunţ conform căruia pentru anul în curs, se vor acorda prime de până la 3.8 milioane de euro fermierilor care trec din sistemul agriculturii convenţionale în cel al agriculturii ecologice, printr-o perioadă de conversie, spune Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio-România.

Drept urmare, pentru prima dată în acest an, înregistrarea de noi fermieri în perioada de conversie a crescut foarte mult.

Dacă sprijinul propus spre acordare sub formă de primă pe exploataţie în perioada de conversie, ar fi fost dublat şi de subvenţii de la U.E. destinate fermierilor din agricultura ecologică, atunci numărul fermelor agricole exploatate în sistem ecologic ar fi crescut semnificativ şi constant.

O altă măsură propusă de Asociaţia Bio-România, este cea de suportare de la Bugetul naţional, pe baza legislaţiei Ajutorului de Stat, a taxei de certificare pe care trebuie să o plătească anual fiecare operator ecologic.

O altă pârghie economică importantă o constituie sprijinirea investiţiilor, în special în sectorul de procesare dar şi de producţie agricolă ecologică, prin mărirea la 70% a fondurilor nerambursabile pentru investiţii în Agricultura Ecologică.

Pentru investiţii de până la 30.000 euro în proiecte destinate fermelor de semisubzistenţă, Bio-România a propus ca procentul fondurilor nerambursabile să fie de 90%, măsură ce ar determina transformarea masivă a acestora în microferme rentabile certificate în agricultura ecologică.

Încă de la înfiinţare, Asociaţia Bio-România a solicitat autorităţilor competente ale Statului Român să preia modelul ţărilor vecine (Bulgaria, Ungaria) şi să achiziţioneze alimente ecologice pentru mâncarea copiilor din grădiniţe, şcoli, spitale, etc., ceea ce ar duce la realizarea unei pieţe solide a produselor ecologice, având ca prim rezultat scăderea preţului acestor alimente, pe lângă beneficiile aduse sănătăţii umane şi mediului înconjurător.

Toate aceste măsuri, pe lângă relansarea durabilă a agriculturii şi spaţiului rural românesc, ar fi rezolvat o parte din problemele de poluare a mediului înconjurător, de conservare a biodiversităţii, de oprire a contaminării apei din pânza freatică şi de reducere a eroziunii solurilor.

De asemenea, aceste măsuri ar fi putut menţine starea de sănătate a populaţiei la un nivel mai ridicat, ar fi oprit depopularea satelor prin migrarea forţei de muncă la oraş şi în străinătate, abandonul copiilor, valorificarea superioară a forţei de muncă de la sate, punerea pe piaţa internă şi exportarea unor alimente cu valoare adăugată ridicată şi de calitate superioară şi multe altele.

Membrii Asociaţiei Bio-România speră că persoanele responsabile cu punerea în aplicare a acestor măsuri vor întreprinde toate demersurile necesare ca toate aceste forme europene de sprijin de care beneficiază ţările membre să devină realitate şi pentru fermierii români, după ce 4 ani din cei 7 ai actualului exerciţiu bugetar al U.E. au fost pierduţi.

Toţi cei care sunt de acord cu soluţiile propuse de Asociaţia Bio-România, sau doresc să facă propuneri suplimentare care să ajute la dezvoltarea Agriculturii Ecologice în România cu toate implicaţiile pozitive pe care le antrenează, sunt rugaţi să intre pe forumul Asociaţiei la adresa: www.bio-românia.org, spune Marian Cioceanu

Asociaţia Bio – România a realizat în Parteneriat cu Asociaţia Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR) „Proiectul Ecologic Românesc”, care are printre obiectivele sale majore dezvoltarea Agriculturii Ecologice.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016