Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania ar putea intra din luna august in cea mai mare criza alimentara de dupa 1990


Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, incepand cu luna august 2009, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscala pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp, a declarat pentru NewsIn presedintele Interagro, Ioan Niculae.
"In cazul in care nu se vor acorda subventii in acest sector cel tarziu la 15 ianuarie, terenurile agricole vor ramane nefertilizate si necultivate, iar agricultorii nu-si vor putea desfasura activitatea. In conditiile in care bancile nu mai finanteaza agricultura, in luna august ne vom confrunta cu cea mai mare criza alimentara din '90 pana acum", a declarat reprezentantul Interagro.

Potrivit lui Niculae, cel mai afectat sector din agricultura este cel al productiei vegetale. "Producatorii de cereale stau cu stocurile de cereale in silozul fara a avea cum sa le valorifice din cauza pretului extrem de scazut de pe piata", a precizat Ioan Niculae. In plus, in ciuda pretului scazut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai exista nici cerere, in timp ce oferta inregistreaza un excedent fara precedent. "De cand a inceput sa se manifeste criza financiara, vanzarile de cerelale au scazut cu aproximativ 80%. In aceste conditii ma astept ca anul viitor 60% dintre producatorii si comerciantii de cereale din Romania sa falimenteze", a declarat presedintele United Grain Grup, Gabriel Barbalu.

Conform agricultorilor autohtoni, marii producatori care domina piata inernationala bocheaza prin oferta de pret piata externa, pe care multi dintre producatorii romani activau cu succes. Problema este, spun producatorii, ca piata interna este de asemenea blocata. "Floarea soarelui se invecheste in silozuri fara a putea sa fie vanduta macar pe piata interna, asta mai ales in conditiile in care Romania importa mari cantitati de ulei brut", a declarat directorul Agrofarm Serv, Vasile Ananiesei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sectorul cerealelor este doar o componenta a agriculturii care sufera de pe urma crizei financiare globale. Procesatorii de carne intampina la randul lor probleme grave. "In domeniul procesarii carnii de porc efectele crizei economice se vor face simtite in primele luni ale anului viitor, cererea pentru carnea de porc specifica perioadei sarbatorilor mentinand piata de profil ridicata. Insa incepand cu primele luni ale anului viitor ne vom vedea nevoiti sa reducem pretul carnii cu cinci la suta sau chiar mai mult, cererea pentru aceste produse reducandu-se ca in cazul multor alte bunuri din industria agricola", a spus presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Criza din agricultura a determinat furnizorii romani de materie prima sa ia masuri de precautie, dar dupa cum spun cumparatorii, prudenta furnizorilor se traduce prin niste schimbari de politica de marketing ce nu avantajeaza niciuna dintre parti. "Furnizorii au inceput sa ceara plata in avans. Nu-i condamnam pentru masurile de circumspectie, insa procesatorii nu au cum sa plateasca in avans, in conditiile economice actuale. In acest fel furnizorul ramane cu marfa in stoc, iar procesatorii nu mai produc, astfel ca ablele parti au de pierdut", a declarat directorul executiv al Agro International, Mariana Grigore.

Plata in avans este doar una ditre masurile de precautie ale furnizorilor, dupa cum spune vicepresedintele Agricola International Bacau, Grigore Horoi. "Multi dintre furnizori au inceput sa faca livrari doar pe plati garantate, iar in conditiile date putine companii pot veni cu garantii", a declarat reprezentantul Agricola.

Potrivit presedintelui Interagro, procesatorii si comerciantii romani din agricultura cer, pentru evitarea unui colaps al sectorului, interventia de urgenta a autoritatilor, prin masuri fiscale si acordarea de subventii, pentru o agricultura care si in conditii economice normale intimpina probleme. Potrivit lui Ioan Niculae, in Romania sunt lucrate doar cinci milioane de hectare din cele 9,3 milioane dee hectare de teren agricol, ceea ce insemna putin peste 50% din suprafata totala. Asta in conditiile in care in toate celelalte state comunitare, spune Niculae, suprafata agricola este cultivata in proportie de 100%.Organizatiile profesionale din domeniul agricol au reclamat in ultima perioada intarzieri mari in acordarea subventiilor agricole si asa insuficiente.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016