Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rugina graului se extinde cu rapiditate pe toate continentele. Productia mondiala de grau este pusa in pericol

rugina-graului-se-extinde-cu-rapiditate-pe-toate-continentele-productia-mondiala-de-grau-este-pusa-in-pericol

Specialistii au lansat un avertisment potrivit caruia culturile de grau sunt amenintate de o boala care ar putea distruge intreaga productie mondiala, daca nu se iau masuri urgente. Rugina graului, boala cunoscuta si ca ā€˛poliomelita agriculturiiā€¯, s-a extins din Africa catre Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Europa, amenintand sa produca pabuge majore culturilor de grane, care ocupa locul al doilea ca importanta la nivel mondial, dupa orez.


Epidemia a facut pentru prima data ravagii in anii ’50, cand a cuprins culturile din America de Nord, distrugand pana la 40% din recolte. De atunci, au fost investite sume impresionante in cercetare pentru a crea soiuri rezistente la rugina graului. Insa, in urma izbucnirii unui nou focar in Uganda, in 1999, s-a descoperit ca ciuperca suferise modificari genetice. Cercetarile i-au alarmat pe specialistii, care au descoperit faptul ca tulpina virusului a suferit o serie de modificari genetice, care se extind rapid pe toate continentele. Ultimele estimari arata faptul ca 90% din cultura africana de grau este vulnerabila in fata ruginii graului.

Anul trecut s-au descoperit culturi infestate cu rugina graului in Germania, dupa mai bine de cinci decenii in care nu a mai fost semnalat niciun caz. Focarul a aparut ca urmare a unei dezvoltari tarzii a culturilor de grau, generata de temperaturile mici din primavara si venirea timpurie a verii, potrivit lui Kerstin Flath, cercetator la Centrul Federal German de Cercetare a Plantelor Cultivate.

Virusul a izbucnit de asemenea si in Etiopia, in noiembrie anul trecut. Fermierii au pierdut atunci aproximativ 50% din culturile de grau.

In incercarea de a gasi cat mai repede o solutie la aceasta problema, experti mondiali s-au intalnit luna trecuta in Mexic. In prezent se incearca identificarea diferitelor tulpini ale ciupercii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


In tara noastra, cea mai raspandita forma a bolii este rugina bruna (Puccinia triticina la cultura graului si Puccinia hordei la orz), care apare mai ales pe limbul frunzelor, de unde si denumirea de rugina limbului. In caz de atac puternic, intreaga suprafata foliara poate fi acoperita de pustule brune care nu se unesc.

Ciuperca se raspandeste prin sporii purtati de vant, iar atacul este favorizat de temperaturile de peste 10 °C. In conditiile de infectie puternica, creste procentul boabelor sistave, se reduce numarul de boabe si, in consecinta, scade cantitatea si calitatea productiei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016