Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Sase producatori lupta pentru recunoasterea europeana a carnatilor de Plescoi

sase-producatori-lupta-pentru-recunoasterea-europeana-a-carnatilor-de-plescoi

Acestia au format o asociatie care a intocmit si a depus deja cietul de sarcini la MADR, spre a fi ulterior trimis la Bruxelles pentru aprobare.



Carnatii de Plescoi au sanse mari sa devina al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european, dupa magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibanesti si salamul de Sibiu. De acest lucru se preocupa intens o asociatie formata din sase firme, constituita special in acest scop.
 
Este vorba de Asociatia pentru Promovarea Carnatiilor de Plescoi, formata din S.C. Comsoradi S.R.L – procesator Carnati de Plescoi, S.C. Tri 94 Prodcom S.R.L. – procesator Carnati de Plescoi, S.C. Valmar 05 S.R.L. – procesator Carnati de Plescoi, S.C. Produse Traditionale Gabioti din Plescoi S.R.L. – procesator Carnati de Plescoi, S.C. Soradi Danalex S.R.L. – comerciant Carnati de Plescoi si S.C. Danalex Com 97 S.R.L. – comerciant Carnati de Plescoi, asociatie ce a realizat si depus la MADR documentatia necesara pentru inregistrarea si protejarea europeana a acestui produs.

 
Directia de specialitate din cadrul MADR a analizat documentatia respectiva si urmeaza sa o trimita la Broxelles, spre a fi examinata de Comisia Europeana, membrii asociatiei fiind optimisti in privinta unui raspuns favorabil.
 
Conform specificatilor din caietul de sarcini carnatii de Plescoi sunt carnati afumati din carne de oaie/capra si vita, cu gust picant. Proportia de carne oaie, este de minim 55%, iar cea de vita de maxim 45%.
 
In perioada de toamna – iarna, carnea de oaie poate fi inlocuita cu carnea de capra in proportie de maxim 10%, fara a modifica proprietatile organoleptice.
 
Calitatea adecvata a carnii pentru prepararea carnatilor de Pleşcoi se obtine prin dezosarea manuala, care permite inlaturarea completa a tendoanelor in cursul alegerii carnii.
 
Carnea este tocata si amestecata cu condimente si apa sau optional supa de oase. Ingredientele folosite pentru condimentare sunt sare, usturoi, ardei iute rosu, cimbru, boia de ardei iute, boia de ardei dulce si piper.
 
Compozitia preparata se introduce in membrane naturale de oaie cu diametrul de 18-22 mm. Portionarea se face manual la dimensiuni de 15-18 cm, iar afumarea se realizeaza cu fum natural din lemn de esenta tare.
 
Secretul consta in calitatea carnii de oaie folosite, pentru a se obtine gustul specific, fiind necesara carne provenind de la ovine crescute in regiune. Aceasta pentru ca solul din zona are o salinitate ridicata, iar carnea ovinelor care au pascut pe pajistile rasarite pe acest sol capata un gust specific, fiind „sarata” natural.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Sase producatori lupta pentru recunoasterea europeana a carnatilor de Plescoi
Rating:
Nota: 3.75 din 4 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Relansarea masurii 121

Intrebare: as avea o intrebare in ceea ce priveste masura 121 cand va fi relansata?Exista vreo sansa ca anul acesta sa pot demara un proiect?

Raspuns: Masura 121 a fost relansata in 2013.. insa va puteti pregati actele necesare sau puteti discuta cu ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
Papp Judith spune: Bună ziua, aș avea nevoie de harta solurilor din România pentru un studiu a ecosistemelor din Valea Nirajului și a Târnavei Mici. Mulțumesc! Cu respect, Papp Judith
26-Apr-2017 12:01:37
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Frunza a embrionului plantelor cu seminte care serveste la hranirea plantei imediat dupa încoltire ...

O tulpina care se intinde orizontal pe suprafata solului. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura