Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scadere dramatica a consumului de peste in Romania

scadere-dramatica-a-consumului-de-peste-in-romania

In prezent, consumul de peste este de circa 4 kilograme pe an pe cap de locuitor, iar mare parte din necesar provine din import.


Necesarul de peste din Romania este sustinut in proportie de 87% din importuri si numai 13% din productie interna, iar consumul a scazut dramatic de la 8,5 kilograme in 1990, la numai 4 kilograme in prezent, conform declaratiilor facute de Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania, RO-FISH.
 
„Doar 13% din necesarul intern provine din Romania si 87% din import, iar ca sa putem sa existam trebuie sustinut domeniul pescaresc pentru ca altfel moare. Sunt 6,7 miliarde de euro pentru noua politica europeana in domeniul pescaresc, avand ca directie principala dezvoltarea acvaculturii, iar din aceasta suma noi am negociat doar 167 de milioane de euro. Am cerut insistent celor de la MADR, atat pe primul POP (n.r. Programul Operational pentru Pescuit) cat si pe noul program, sa participam activ la sustinerea acestor negocieri, dar suntem cu un pas in urma tot timpul. Este anormal. Daca noi nu avem sustinerea bancilor, printr-un parteneriat al Guvernului si prin programe de ajutorare, asa cum s-au facut si in alte domenii, vom muri. Nu este normal sa interzicem existenta a 15.000 de oameni care sunt nevoiti sa faca braconaj ca sa traiasca”, a spus Cuzdrioreanu.
 
Acesta a precizat ca dupa 1990 consumul de peste a scazut dramatic in Romania de la 8,5 — 10 kilograme pe locuitor pe an, la numai 4 kilograme in prezent, iar piata interna a pestelui nu poate exista fara reducerea clara a TVA.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Consumul de carne de peste a scazut dramatic fata de 1990, de la 8,5 — 10 kg (n.r. pe locuitor/pe an), cu un varf de 5,2 kilograme, a ajuns acum inspre 4 kilograme. Cer sustinerea Guvernului ca sa putem sa existam. In ceea ce priveste TVA, toate costurile ne scot din competitie, in conditiile in care Polonia are 5% si a avut chiar 3% la peste. Nu putem sa existam fara reducerea clara a TVA pentru ca nu avem nici sustinerea bancilor, iar evaziunea fiscala de import este imensa”, a mai adaugat presedintele organizatiei RO-Fish.
 
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, unde consumul mediu anual de peste este 20 de kilograme pe locuitor.
 
Romania a obtinut pe viitorul Program Operational pentru Pescuit 2014-2020 o suma de 168,4 milioane de euro, in timp ce pentru actuala perioada de programare 2007-2013, POP a avut un buget de 261,5 milioane de euro, din care 196,1 milioane de euro a reprezentat contributia Fondului European pentru Pescuit.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016