Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se apropie timpul pentru producerea răsadurilor în legumicultură


Deoarece producerea răsadurilor se face în general prin consum ridicat de căldură, în momentul de faţă eforturile sunt îndreptate în direcţia obţinerii acestora cu folosirea a cât mai puţină energie sau chiar cu excluderea totală a acesteia atunci când este de provenienţă convenţională. Astfel, în micile gospodării, mai accesibile pentru producerea răsadurilor sunt răsadniţele şi solariile. Acestea se pot folosi când sunt încălzite din ianuarie până în aprilie şi neîncălzite, din martie până în iunie.
Semănatul
Semănatul în vederea producerii răsadurilor de legume se face în rânduri, la 5 cm distanţă, în cazul în care acesta se repică, şi la 8 cm în condiţiile în care nu se repică.

Adâncimea de semănat este condiţionată de dimensiunile seminţelor şi se situează între 0,5-1,5 cm. Însămânţarea se face eşalonat, în decursul a 7-10 zile, asigurându-se astfel condiţii pentru ca repicatul şi plantatul să fie executate la momentul optim. Un răsad de calitate, destinat atât culturii în solarii, în tunele, cât şi în câmp deschis se recomandă să aibă o vârstă de 35-60 zile.

După efectuarea semănatului, sămânţa se acoperă cu un strat de 0,5-1,5 cm amestec de pământ, se udă, iar peste semănătură se întinde o folie de polietilenă, care se menţine astfel până la începutul răsăririi culturii. Suprafaţa de semănat necesară producerii răsadurilor se determină ştiind că, în general, pentru 1 ha de cultură trebuie însămânţaţi 40-60 mp, dacă răsadul se repică, şi 120-200 mp când se seamănă rar, pentru răsaduri nerepicate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pentru culturile de seră, şi chiar în răsadniţe bine protejate, se practică în special semănatul direct în ghivece sau în cuburi nutritive, care prezintă avantajul eliminării repicatului. Acest mod de semănat se foloseşte de regulă la plantele care suportă greu repicatul, cum sunt castraveţii, dovleceii şi pepenii galbeni.

Repicatul
Această operaţie se face cât mai timpuriu, în faza de cotiledoane şi începutul apariţiei primei frunze adevărate, la cca 6-10 zile de la răsărire, având grijă ca stratul nutritiv sau cuburile nutritive să aibă umiditatea de 70-80% din capacitatea amestecului şi temperatura de 20-22°C. Desimea de repicare are o mare influenţă asupra calităţii răsadului cât şi asupra costului acestuia. Pentru culturile de vară, în răsadniţe sau solarii repicatul se face în strat de amestec nutritiv, după o prealabilă afânare şi nivelare a acestuia, folosind un plantator de lemn.

Data producerii răsadurilor diferă în funcţie de sistemul de cultură folosit. În cazul tomatelor, castraveţilor, dovleceilor, conopidei sau verzei, însămânţările în răsadniţe puteau fi făcute încă din a doua decadă a lunii ianuarie. Dar, în condiţiile acestei ierni, nu este prea târziu să fie făcute nici în luna februarie. Cei care dispun de solarii încălzite şi se pregătesc să producă pentru piaţă ar trebuie să se grăbească, altfel nu vor face faţă concurenţei!

Pentru cultura în câmp, un răsad de calitate se obţine la tomate şi salată timpurie la sfârşitul lunii februarie şi cu două săptămâni mai devreme pentru varza timpurie. Răsadurile de ardei, vinete, dovlecei şi castraveţi se obţin începând cu partea a doua a lunii martie, la fel şi varza de vară. Pentru ceapa de apă şi praz se obţin în ultima decadă a lunii martie.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016