Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pregatesc schimbari in agentiile de plati. Sa ne asteptam la o birocratie redusa sau doar la rotatia cadrelor?

se-pregatesc-schimbari-in-agentiile-de-plati-sa-ne-asteptam-la-o-birocratie-redusa-sau-doar-la-rotatia-cadrelor

Luni, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a sosit la Bucuresti pentru o conferinta legata de Politica Agricola Comuna. Comisarul s-a intalnit atat cu ministrul Daniel Constantin, cat si cu Victor Ponta, discutand despre situatia Romaniei in strategia agricola europeana, dar si despre punctuale, precum absorbtia fondurilor, reforma agricola, irigatiile. Sa le luam pe rand.


Nu este o noutate pentru cei care isi desfasoara activitatea in agricultura ca intreaga Europa "fierbe" la foc mic, in pregatirea reformei PAC. Pentru multi asta nu spune prea mult, si este si firesc, vreme ce nici macar oficialii nu au conturat inca o imagine precisa a ceea ce presupune aceasta reforma. Interesele sunt uriase, sumele despre care discutam sunt colosale si bineinteles ca fiecare stat isi vede interesul. Sau, in fine, ar trebui sa isi vada interesul, pentru ca eu nu consider ca Romania face asta. In fine, asta e alta poveste.

Ce stim pana in prezent despre reforma PAC? Eu am retinut din declaratiile care s-au facut pana in prezent cateva aspecte importante: va fi eliminat sistemul cotelor in cateva domenii cheie, precum laptele si zaharul; se va liberaliza piata funciara, subiect delicat pentru Romania: se va plafona subventia acordata marilor fermieri; se promoveaza o imagine "verde" si "durabila" agriculturii, ceea ce probabil va insemna tergiversarea legalizarii culturilor modificate genetic sau chiar interzicerea lor (in prezent se lasa asta la latitudinea statelor), subventii acordate productiei organice, dezoltarea de retele de depozite si logistica locala pentru a pune in practica ceea ce deocamdata birocratii europeni numesc "from the farm to the fork", adica "de pe camp direct in furculita". Ce vor sa zica cu asta este ca avem nevoie de reducerea lantului de intermediari, trebuie sa i se ofere taranului conditiile sa vanda direct consumatorului, sau cuiva cat mai aproape de acesta, unei bacanii locale, de exemplu.

Si au dreptate aici, pentru ca in prezent situatia sta cam asa: de la poarta serei/gradinii/solarului, ajunge la un angrosist, de la angrosist la detailist si apoi la consumator, asta daca nu cumva intre angrosist si detaililst nu se mai cuibaresc si vreo 3-4 speculanti. Asta in cazului comertului la noi in tara, daca discutam despre importuri si exporturi situatia se complica si mai mult.

Avem, asadar, cateva puncte esentiale in jurul carora ne putem contura o imagine a ceea ce va urma. Unde este Romania direct si imediat interesata? Evident, in reforma administratiei banilor europeni. Asta inseamna unificarea celor doua agentii de plati existente in prezent: APIA si APDRP, urmasa fostului SAPARD.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Am inteles ca exista intentia de a analiza posibilitatea fuziunii celor doua agentii de plati din agricultura. Eu am recomandat sa faca deja primii pasi, astfel incat sa nu fie luate decizii pripite care sa afecteze capacitatea de gestiune a fondurilor europene in aceasta perioada, iar Ministerul Agriculturii sa poate sa se pregateasca pana in 2014 in aceasta directie", a precizat Ciolos, in cadrul conferintei de ieri.

Unificarea agentiilor de plati presupune in primul rand construirea unei agentii eficiente din punct de vedere al absorbtiei de fonduri europene, fara a viza disponibilizari in aceste agentii.

Sa ii ascultam pe Dacian Ciolos si pe Daniel Constantin:

"Dincolo de aceasta Politica Agricola Comuna decisa la nivel comunitar si care stabileste reguli comunitare, dar si oportunitati de dezvoltare, cred ca este nevoie de o viziune integratoare in Romania pe sectoare, pe regiuni si eventual pe structuri de productie, astfel incat Romania sa faca alegerile cele mai bune pentru utilizarea oportunitatilor care exista in aceasta politica comunitara. " - Dacian Ciolos

"In acest mandat vrem sa punem bazele fuziunii viitoare, iar obiectivul nostru este sa avem o singura agentie la 1 ianuarie 2014" - Daniel Constantin

APIA functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si incepand cu 1 ianuarie 2007 deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA).

APDRP a fost infiintata prin reorganizarea Agentiei SAPARD si a primit acreditarea de functionare la finalul anului 2007, fiind gestionara fondurilor europene provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Subventiile pentru marii fermieri, plafonate la 300.000 de euro


Sustinerea directa a veniturilor agricultorilor va fi plafonata la o anumita suma prin noua Politica Agricola Comuna 2014-2020, a declarat, luni, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.

"In prezent, eu vad rolul unei strategii care sa incurajeze fermele din Romania sa investeasca in inovare si in modernizare, nu numai in cresterea productivitatii ci si in cea a capacitatilor de stocare si a prezentei directe pe piata a producatorilor. Dincolo de platile directe si nivelul lor, pentru fermele mari este un element esential acest potential de productivitate neutilizat in Romania, acest rezervor de productivitate care poate sa contribuie la dezvoltarea agriculturii din Romania, valorificand direct pe piata acesta productie", spune Dacian Ciolos.

"Cel putin componenta de sustinere directa a veniturilor agricultorilor din platile directe ar urma sa fie plafonata la o anumita suma, iar partea legata de anumite practici agricole pentru mediu va fi acordata proportional cu suprafata. Am dorit sa realizam aceasta plafonare in concordanta cu obiectivul fixat, respectiv sustinerea directa a veniturilor fermierilor. Pornind de la un anumit nivel, in sus, al acestei sustineri, respectiv de la 300.000 de euro, nu mai putem spune ca sustinem veniturile unui agricultor cu cateva milioane de euro, ci facem o remunerare de capital prin fonduri publice si atunci avem o problema de credibilitate privind eficienta utilizarii fondurilor europene", a explicat Dacian Ciolos.

Acordarea subventiilor, simplificata pentru micii fermierii


In ceea ce priveste fermele mici, comisarul a afirmat ca a fost propusa o forma simplificata de plata prin care s-a stabilit o suma anuala fixa pentru perioada 2014-2020, fiind propusa totodata si o schema complementara de restructurare pentru fermele mici care nu mai doresc sa isi continue activitatea.

"Aici nu vor mai fi controale suplimentare, in afara de cele privind existenta fermei si a activitatii agricole, ceea ce va simplica volumul de controale pe teren, iar APIA va putea face platile directe fara intarzieri.Pentru a nu incita fermele mici sa ramana in aceasta activitate doar pentru aceasta subventie, am propus in PNDR o schema complementara de restructurare. Vor avea un sprijin financiar prin PNDR, mai consistent decat aceasta plata, aceia care renunta la activitate agricola din motive de varsta sau reorientare profesionala in alte directii decat agricultura", a explicat comisarul european.

Nu in ultimul rand, Dacian Ciolos a subliniat ca fondurile prin noua PAC vor fi tintite mai clar catre fermierii activi si catre cei care utilizeaza terenurile pentru activitate agricola.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016