Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Siguranţă alimentară: Nereguli în distribuţia alimentelor din programul Cornul şi laptele


Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat, recent, in scoli si gradinite, desfasurarea programului guvernamental „cornul si laptele”. S-a avut in vedere modul de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 96/2002, privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal.
"Controlam lunar modul de desfasurare al programului guvernamental „cornul si laptele” si de fiecare data gasim scoli in care nu se respecta conditiile de depozitare. Nerespectarea temperaturii de depozitare impusa de producator, in cazul produselor lactate perisabile cum este iaurtul, pune in pericol sanatatea copiilor. Este inadmisibil sa constatam o astfel de neglijenta din partea unor cadre didactice", a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

Au fost controlate 253 de scoli, 125 de gradinite, 13 producatori si 4 distribuitori. 10,5 kg de produse lactate au fost oprite de la distribuire deoarece puteau prezenta risc pentru sanatatea copiilor din cauza nerespectarii temperaturii indicata de producator la depozitare. Au fost aplicate 2 amenzi contraventionale in valoare de 5000 lei si 2 avertismente.

In cursul actiunilor de control s-au constatat, printre altele:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

1. Nerespectarea conditiilor de depozitare

In urma verificarilor s-a constatat ca la Gradinita cu program normal din Negru Voda - Constanta, 70 de pahare de iaurt (10,5 kg) erau pastrate pe o masa, la temperatura mediului ambiant, frigiderul din dotare neavand capacitatea necesara depozitarii tuturor produselor lactate livrate in regim bisaptamanal. Unitatea de invatamant a fost sanctionata contraventional cu amenda de 2000 lei.

In data de 28.04.2010, la Scoala cu clasele I-VIII, din comuna Tupilati - Neamt, s-a constatat ca branza topita distribuita saptamanal era pastrata in afara spatiului frigorific, la temperaturi mai mari de 8°C cat era indicat pe ambalaj, de producãtor. Unitatea de invatamant a fost sanctionata cu avertisment.

La Liceul „Carmen Silva” din Ploiesti si Scoala Generala din Toaca, judetul Mures, la momentul controlului, produsele alimentare erau asezate direct pe paviment.

La Scoala Generala si la Gradinita din Grebenisu de Campie, judetul Mures, in spatiul destinat pastrarii produselor lactate si de panificatie exista praf provenit de la lucrarile de intretinere efectuate in imediata vecinatate.

La Gradinita nr. 11 din Targu Mures nu exista un spatiu special amenajat pentru pastrarea alimentelor. Produsele de panificatie erau tinute intr-un dulap, pe holul gradinitei, iar produsele lactate erau tinute in frigiderul din biroul directorului.

2. Nerespectarea graficului de livrare

La Gradinita cu program normal din Negru Voda - Constanta, livrarea bisaptamanala (marti si joi) a produselor lactate si de panificatie se efectua la incheierea activitatii (dupa amiaza), astfel incat doua zile pe saptamana copiii nu primeau alimente, iar in urmatoarele doua zile primeau portii duble.

3. Nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea produselor alimentare distribuite prin programul Guvernamental „cornul si laptele”

In judetul Ialomita, un operator economic a distribuit la unitatile de invatamat din localitatile Malu si Sfantu Gheorghe iaurt „Diami” 200g - productie proprie - pe al carui ambalaj nu era inscris avertismentul obligatoriu „Produs distribuit gratuit conform OUG 96/2002. Este interzisa comercializarea!”

In judetul Galati, circa 25% din totalul cornurilor fabricate si distribuite in data de 30.04.2010 la Scoala Gimnaziala nr. 16 aveau data limita de consum ilizibila.

In data de 19.04.2010, un operator economic a produs si distribuit cornuri pe al caror ambalaj figura data limita de consum 12.04.2010 – produsele fiind aparent expirate, fapt ce a generat o serie de reclamatii din partea scolilor din Intorsura Buzaului, Malnas si Olteni, din judetul Covasna. Examenul organoleptic a concluzionat ca produsele erau proaspete iar controlul extins la producator a depistat o eroare la masina de inscriptionat data pe ambalaj (o inversare a cifrelor ce indica ziua astfel, in loc de 21.04.2010 s-a marcat 12.04.2010). Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amnda de 3000 lei.

In judetul Covasna, un operator economic a produs si distribuit in unitati scolare cornuri pe a caror eticheta ingredientele nu erau inscrise in ordinea descrescatoare a ponderii lor in produsul finit.

4. Nerespectarea prevederilor referitoare la diversificarea programului cu produse derivate din produsul de baza lapte

Conform prevederilor art.1 (4) din OUG 96/2002, diversificarea programului cu produse derivate din produsul de baza lapte nu trebuie sa depaseasca limita maximã de 33%. In lunile martie si aprilie, in unitatile de invatamant din localitatile Malu si Sfantu Gheorghe – judetul Ialomita - s-a distribuit numai iaurt.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016