Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Soiurile traditionale, amenintate cu disparitia

soiurile-traditionale-amenintate-cu-disparitia

Reprezentantii asociatiilor Eco Ruralis si Re.generation atrag atentia asupra unui nou proiect de regulament propus la nivelul Uniunii Europene, care ameninta cu disparitia de pe piata a sute de mii de soiuri traditionale. In data de 6 mai 2013, propunerea inaintata de Directoratul General Sanatate si Consumatori (DG SANCO) va fi supusa la vot in Colegiul Comisarilor europeni.


Proiectul de lege inaintat de DG SANCO propune inlocuirea a 12 directive europene cu un act unic ce va reglementa comercializarea semintelor si a materialului de inmultire vegetativa. Potrivit acestuia, cerintele pentru comercializarea tuturor tipurilor de material vegetal de reproducere vor fi inasprite si aplicate uniform in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Conform noului regulament, semintele vechi, rare sau traditionale pastrate de sute de ani de tarani nu prezinta suficienta puritate a materialului genetic, calitate si siguranta pentru consumatorii europeni, drept pentru care va trebui sa se conformeze cerintelor industriei biotehnologice.

Astfel, varietatile cu material genetic bogat si divers sunt trimise in categoria de nisa numita "varietati vechi", unde nu exista spatiu pentru adaptarea lor la schimbarile climatice si alte conditii sau dezvoltarea de noi varietati.

"Aceasta propunere legislativa este un atac la adresa biodiversitatii, inovarii in agricultura si tuturor taranilor, gradinarilor urbani si conservatorilor de varietati vechi si rare. Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, si consumatorii, ale caror optiuni alimentare vor fi restranse si limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business", se precizeaza in comunicatul Re.generation.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Asociatiile Eco Ruralis si Re.Generation "se opun categoric acestei legi profund nedemocratice si solicita comisarilor europeni respingerea ei".

"Taranii care isi multiplica propriile seminte de zeci de ani si produc hrana sanatoasa si diversa sunt considerati de companii drept principalul concurent pe piata. Din acest motiv, industria incearca inlaturarea noastra si perpetuarea monopolului sau asupra intregului sistem alimentar. Cu noua lege, vom deveni delicventi, daca vom merge la piata cu soiurile noastre de rosii, pastrate cu sfintenie de la parintii nostri", a declarat Nicolae Lalu, taran preocupat de soiuri traditionale, din partea ascoiatiei Eco Ruralis.

foto: re.generation
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016