Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statistici: Ce venit obtin romanii la tara din agricultura si cat platesc la oras pe alimente

statistici-ce-venit-obtin-romanii-la-tara-din-agricultura-si-cat-platesc-la-oras-pe-alimente

Veniturile totale medii lunare au fost, in trimestrul III din 2012, de 2.457 lei pe fiecare gospodarie si de 856 lei/persoana, in timp ce aproape trei sferturi (72,1%) dintre cheltuielile totale s-au dus catre plata produselor alimentare, nealimentare si servicii, releva datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.


Potrivit sursei citate, care mentioneaza rezultatele anchetei bugetelor de familie, in intervalul iulie-septembrie 2012, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.457 lei/gospodarie. Totodata, veniturile banesti au ajuns, in medie, la 2.080 lei/luna/gospodarie (725 lei/persoana), iar veniturile in natura la 377 lei/luna/gospodarie (131 lei/persoana). in trimestrul III 2012, veniturile banesti medii au reprezentat 84,7% din total.

Datele INS arata ca salariile si celelalte venituri asociate acestora au reprezentat cea mai importanta sursa de venituri (51,1%), la formarea veniturilor totale ale gospodariilor contribuind, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente (3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (2%). O pondere importanta au fost detinute si de veniturile in natura (15,3%) si de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%).

in trimestrul III din anul anterior, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 23,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 8,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. Tot pe segmentul urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64% din salarii, de 22,2% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total.

in mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38% din totalul veniturilor, cea mai mare parte a acestora (27,7% din totalul veniturilor) fiind formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura (10,3%). in plus, o contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a mai revenit veniturilor salariale (29,6%) si celor din prestatii sociale (24,3%).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


in ceea ce priveste cheltuielile efectuate in gospodarii, acestea au fost, in perioada iulie-septembrie 2012, in medie, de 2.214 lei/luna/gospodarie (771 lei/persoana) si au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale. in plus, cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,1%.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii au fost: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, de doar 1%.

Nivelul mediu lunar pe fiecare gospodarie al cheltuielilor totale de consum este mai mare in urban fata de rural cu 312 lei, in timp ce la consumul alimentar valoarea este mai mare cu numai 10 lei.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in cel de-al treilea trimestru din 2012, in medie, 42% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli (19,1%), este legata de plata utilitatilor pentru locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei).

in cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15%), iar la polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (0,9%) si cele pentru educatie (0,3%).
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016