Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stelian Fuia acuza bancile ca elibereaza prea usor scrisorile de confort catre fermieri

stelian-fuia-acuza-bancile-ca-elibereaza-prea-usor-scrisorile-de-confort-catre-fermieri

Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca una dintre cele mai mari probleme din agricultura ramane finantarea sectorului privat. Acesta a acuzat bancile de neseriozitate, argumentand ca ele elibereaza mult prea usor scrisori de confort catre beneficiarii de fonduri europene, pentru ca ulterior sa revina asupra deciziei si sa spuna ca proiectele fermierilor sunt nebancabile.


"Ministerul Agriculturii ruleaza pe pilonul I si pe plati nationale aproape 1,5 miliarde de euro subventii anuale, iar la ora actuala este un apetit al bancilor de a rula subventii. Probabil ca acest segment de subventii este cel mai sigur segment de bussines bancabil din Romania pentru ca sunt bani europeni, care vin sigur, iar creditul are un risc zero. Foarte multe banci si IFN-uri au dat credite pe pilonul I si pentru platile nationale, dar foarte putine sunt cele care se implica in pilonul II. Sunt convins ca este nevoie de o corelare si de lucra cu acele banci care au un apetit pentru agricultura. Cele care se implica in pilonul II pe proiecte europene vor beneficia si de acces la rularea platilor pe pilonul I. Mesajul pe care il transmit azi bancilor este ca nu orice banca va mai avea acces la rularea subventiilor europene daca nu se va implica si in finantarea proiectelor europene", a precizat Stelian Fuia.

Acesta a subliniat ca una dintre cele mai mari probleme din agricultura ramane finantarea sectorului privat.

"Nu are rost sa ne mintim. Am crezut ca ajutam proiectele europene daca cerem o scrisoare de confort prin care proiectul merge la banca sa fie evaluat din punct de vedere bancabil. Din pacate, la ora actuala o scrisoare de confort se obtine foarte usor, dar cu niste costuri pentru fermieri. Ulterior, dupa ce proiectul este evaluat, este eligibil si acceptat pe fonduri europene, banca vine si spune ca nu e bancabil. De aceea cred ca trebuie sa schimbam acest mecanism pentru ca sunt banci care vand scrisoarea de confort, e o afacere. Vom lucra doar cu bancile serioase, care se implica intr-adevar in finantarea proiectelor europene si nu vom mai accepta de acum incolo scrisori de confort de la orice banca", a adaugat seful MADR.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


Stelian Fuia a subliniat ca saptamana aceasta va avea o intalnire cu toate bancile pentru a gasi solutii pe aceste probleme.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016