Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tǎieri în uscat aplicate arbuştilor fructiferi


Tăierile în uscat la arbuştii fructiferi sunt lucrări care se efectuează în funcţie de specie, vârsta plantaţiei, condiţiile agrotehnice de dezvoltare a plantelor. Ca şi la pomi, la arbuştii fructiferi se aplică tăieri de formare, de fructificare, de întinerire.
Tăieri de formare
Tăierile de formare se aplică în primii ani de la plantare şi au ca scop formarea plantelor în aşa fel încât să fie capabile să producă în cel mai scurt timp, la potenţialul biologic maxim al soiului. De obicei arbuştii se dezvoltă sub formă de tufă dar în plantaţii aceştia pot fi conduşi şi cu tulpină sau pe spalier ca şi garduri fructifere.

Tăierile de formare sunt diferite în funcţie de specie şi forma de conducere adoptată.

Afin

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Afinul se conduce sub formă de tufă. După plantare ramurile se scurtează la 3-4 muguri pentru a evita formarea rodului ce ar debilita planta şi pentru a stimula lăstărirea de la baza tufei.

În primii ani afinul creşte încet şi lăstăreşte slab de aceea se intervine mai puţin cu tăieri.
În cazul plantelor debile după 1-2 ani, primăvara devreme se poate face o tăiere în cepi deasupra solului, pentru a provoca formarea unor lăstari viguroşi.

Anual este necesar să se reţină 3-4 ramuri noi până la completarea tufei cu 15-20 de ramuri.

Coacăz
Coacăzul creşte în mod natural sub formă de tufă dar poate fi condus şi pe spalier sau cu tulpina de 15-45 cm caz în care tufele trebuie susţinute pe spalieri sau pe tutori.

După plantare tulpina se taie la 3-4 muguri deasupra solului. Din lăstarii care cresc se reţin 4-5 bucăţi, restul se elimină.
În al doilea an se lasă 4-5 ramuri, care pot rămâne întregi dacă vârfurile sunt viabile sau se scurtează dacă au degerat.
În anul trei se păstrează ramurile de 2 ani şi se reţin alte 4-5 ramuri de un an crescute la baza tufei.
În continuare se reţin anual câte 3-5 ramuri tinere până când tufa are 16-20 ramuri.

Zmeur
În ceea ce priveşte sistemul de conducere zmeurul poate fi găsit în cultură pe araci în plantaţiile cu suprafeţe mici, cultura în benzi cu spalieri când se plantează la 2,5/0,5 m şi prin drajonare se va forma de-a lungul rândului o bandă de 0,4 m lăţime, cultura sub formă de gard fructifer, conducerea sub formă de evantai, cultura cu spalier olandez, când se amplasează două rânduri de spaliri la 0,5m de o parte şi de alta a rândului.

Înainte de plantare, drajonii se taie la 20-25 cm lungime. După plantare, drajonii muşuroiţi se scurtează la nivelul muşuroiului.

În primăvara anului al doilea la fiecare plantă se reţin 2-3 tulpini ale căror vârfuri se scurtează cu 15-20 cm. Vârfurile sunt adesea afectate de ger, iar mugurii slab dezvoltaţi. Ca urmare a tăierilor severe se vor forma mulţi drajoni din care se vor alege 6-7 tulpini care vor forma tufa. În anul al treilea se scurtează vârfurile la diferite înălţimi în funcţie de sistemul de conducere iar dacă sunt uscate, până la partea sănătoasă. După recoltare se elimină tulpinile de doi ani şi se aleg alte 8-12 tulpini de un an pentru fiecare tufă sau 20 de tulpini la metru liniar pentru gardurile fructifere.

Tăieri de producţie
Afin Afinul ramifică bine şi are tendinţa de a îndesi tufa. Ramificaţiile slabe, cele prea dese sau cele care cresc spre interiorul tufei se elimină prin tăiere. La afin nu se fac scurtări ale ramurilor anuale, deoarece mugurii de rod sunt amplasaţi spre vârful lor. Ramurile în vârstă de 5-6 ani se elimină prin tăiere de la bază pentru a fi înlocuite cu altele tinere de un an.

Coacăz Coacăzul negru rodeşte pe ramuri de un an. Prin tăierile de fructificare se va asigura creşterea de lăstari anuali.
Plantele formate cu suficiente ramuri în tufă (16-20 buc.) au nevoie în continuare de înlocuirea treptată a ramurilor îmbătrânite cu altele tinere crescute de la baza tufei. În cazul când pornesc puţini lăstari de la nivelul solului se aplică tăieri care lasă cepi în locul ramurilor eliminate. În fiecare primăvara devreme se elimină prin tăiere ramurile rupte, bolnave şi cele de vigoare slabă, pentru ca în interiorul tufei să pătrundă mai multă lumină.

Zmeur În fiecare an se elimină de la bază tulpinile de 2 ani care au fructificat. Se suprimă de la bază tulpinile noi cu înălţimi sub 1 m care sunt slab productive. Se scurtează cu 10-20 cm vârfurile tulpinilor reţinute pentru producţie. În grădinile familiale înălţimea tulpinilor poate fi de la 0,4 m până la 1,2 m. Cu cât tulpinile sunt mai scurte cu atât coacerea fructelor este mai târzie şi producţia este mai mică dar se poate practica pentru a obţine eşalonarea coacerii fructelor.

Susţinerea tulpinilor reţinute pentru producţie se realizează cu ajutorul spalierilor, tutorilor sau prin legare simplă în mănunchiuri.

Tăierea zmeurului remontant (Lenuţa Chira, 2007). La soiurile remontante (cu 2 recolte pe an), tulpinile în vârstă de 1 an care sunt în creştere, au însuşirea ca în partea a doua a verii sa dea o primă recoltă iar în anul următor să rodească din nou pe porţiunea rămasă, după care se usucă. Tăierile de fructificare se fac după aceleaşi criterii ca şi la soiurile obişnuite, cu deosebirea ca după maturarea fructelor din august-septembrie se înlătură vârful care a rodit.

Tăieri de întinerire
Afin Tăierile de întinerire (regenerare) se efectuează în perioada de declin, când în tufe apar ramuri uscate şi producţia de fructe este tot mai mică. Prin aceste tăieri se îndepărtează toate tulpinile de la bază pentru a favoriza pornirea lăstarilor din muguri dorminzi. Se face concomitent şi o fertilizare organică pentru a se asigura creşteri cât mai viguroase. În primăvară se vor reţine 10-16 bucăţi care se vor scurta la 1/2-1/3 din lungimea lor, iar în anul următor se vor obţine producţii normale.

Coacăz Pentru regenerarea tufelor de coacăz se aleg 3-4 ramuri tinere pornite de la bază şi se îndepărtează toate tulpinile mai bătrâne de 3 ani. Din cele rămase (de 2-3 ani) vom alege 3-4 pe care le vom tăia la jumătate pentru a favoriza apariţia creşterilor vegetative. În anii următori se aleg câte 3-4 lăstari care să ajute la formarea tufei. Într-o perioadă de 3 ani planta va intra din nou pe rod.

Autor: Dr. ing. Felicia Paşca
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016